21 qershori në të gjithë hemisferën veriore të planetit Tokë do të jetë dita më e gjatë e vitit, Dielli do të ngrihet në lartësinë maksimale mbi horizont.

Solstici është një fenomen astronomik që nënkupton momentin kur qendra e Diellit kalon përmes pikave ekliptike, pikave më të largëta nga ekuatori të sferës qiellore (të quajtuara pikat e solsticit diellor).

Kjo ditë shënon fillimin e verës në hemisferën veriore dhe fillimin e dimrit në hemisferën jugore të Tokës.