SHBA-ja mbetet vendi i vetëm i zhvilluar në botë ku punëtorëve nuk u garantohet leja e paguar.

Siç thuhet në raportin e Qendrës së organizatës joqeveritare për studime ekonomike dhe politike me seli në Uashington, 23% e amerikanëve nuk e përdorin fare lejen e paguar. Në sektorin privat kohëzgjatja mesatare e saj është vetëm rreth dhjetë ditë në vit. Edhe 6 ditë të tjera mund të merren pushim pa humbje të pagës gjatë festave.