0Virusi H7N9 ka vënë tashmë në prag të falimentimit shumë restorante kineze. Shtami i ri i ka privuar ata nga një prej pjatave (gatimeve) më të famshme të kuzhinës kineze - rosa e gatuar ala pekinezçe. Shpendët janë tani për tani burimi i vetëm i kontaminimit. Informacion në lidhje me faktin nëse transmetohet virusi H7N9 nga personi në person nuk ka. Pavarësisht nga kjo, numri i rasteve të prekjes së njerëzve nga ky infeksion në Kinë i ka tejkaluar të 100 vetët. Madje më tepër se kaq, përqindja e vdekshmërisë është mjaft e lartë - gati një e treta e personave të infektuar vdiqën. Vaksinë kundër kësaj sëmundje nuk ka ende. Për zhvillimin e saj po punojnë shkencëtarët në vende të ndryshme të botës. Shtami i fundit i virusit tashmë u soll në Rusi. Shkencëtarët e Qendrës së Virologjisë të Novosibirsk-ut dhe bioteknologët po fillojnë studimin e tij. Megjithatë, siç vuri në dukje Zëvendësdrejtorja e Qendrës në fjalë Raisa Martinjuk, mbi rezultatet e këtyre studimeve mund të flitet jo më parë se pas një muaji:

- Ky grip është i paparashikueshëm: atë e kanë quajtur H5N1, pandemi, gripi i derrave. Vaksina nuk është punë që mund të bëhet në një ditë, por ne do të përpiqemi ta krijojmë atë me çdo kusht. Tani rreziku kërcënues është fashitur disi, ne jemi duke monitoruar me shumë kujdes situatën.

Shkencëtarëve nuk duhet t’u lindin vështirësi gjatë zhvillimit të vaksinës, mendon virologjistja ruse Elena Burceva. Sipas fjalëve të saj, teknologjia është përpunuar që prej kohësh, thjesht ndryshon vetëm shtami i virusit. Megjithatë, nevoja jetike për një vaksinë të tillë për momentin nuk ka. Është e mundshme që ajo të plotësojë koleksionin e preparateve në rast se virusi do të fillojë të përhapet në mesin e njerëzve, thotë Elena Burceva:

- Po ai virus H5N1 që nga viti 1997 po përpiqet të depërtojë në popullatën njerëzore, por deri tani nuk ka patur ndonjë transmetim, përhapje aktive të tij nga personi në person. Ky virus është thjesht varianti i radhës H7N9.

0Në Rusi nuk është regjistruar tani për tani as edhe një rast i vetëm i këtij infeksioni. Dhe me qëllim që situata të mbetet e qëndrueshme, Kryemjeku sanitar i Rusisë Gennadi Onishçenko u bëri thirrje biznesmenëve dhe turistëve rusë që të përmbahen përkohësisht nga vizitimi i Kinës. Rekomandime të njëjta janë të vlefshme edhe për udhëtimet në Arabinë Saudite, ku tani vërehet një shpërthimi i infeksionit vdekjeprurës të koronavirusit. Tek personat e infektuar me të vërehen simptoma të ngjashme me pseumoninë atipike. Nga 30 personat e prekur 18 tashmë kanë vdekur. Kulminacioni i shkallës së vdekshmërisë është regjistruar në fillim të majit. Shërbimi Sanitar i Rusisë ka kërkuar vënien atij në dispozicion të shtamit të koronavirusi të ri. Ka shumë gjasa që në një kohë të afërt virologjistëve rusë t’u shtohet në mënyrë të ndjeshme puna.