Studiuesit zbuluan se neandertalët në krahasim me paraardhësit e njeriut bashkëkohor - Cro-Magnon - kishin shikim më të mprehtë dhe strukturë trupore më të madhe. Ndoshta kjo dhe çoi në zhdukjen e tyre.

Zonat kryesore të trurit të neandertalëve përgjigjeshin për shikimin dhe lëvizjen e muskujve. Neandertali nuk ishte i aftë për një nivel më të lartë të të menduarit, i cili është i nevojshëm për formimin e grupeve të mëdha sociale.

0Shkencëtarët mendojnë se jeta në komunitete të vogla ishte pikërisht ajo që i zhduku neandertalët. Rrethi i miqve të tyre ishte shumë i ngushtë dhe ishin të pakët atë që mund të vinin për ndihmë në rast rreziku.