Në Japoni filluan testimet e para klinike zyrtare në botë të ekzoskeletit robotik, i cili do të ndihmojë për të ecur të moshuarit dhe njerëzit që e kanë humbur këtë aftësi.

Ekzoskeleti i quajtur HAL (Hybrid Assistive Limb - gjymtyrë të poshtme ndihmëse hibride) përsërit formën e këmbëve të njeriut dhe fiksohet me to nga jashtë. 7 sensorë të ekzoskeletit interceptojnë në muskujt e njeriut sinjale pothuajse të pakapshme që i dërgohen atij nga truri. Duke marrë të tilla urdhra HAL dublon punën e këmbëve të njeriut.

Në këtë eksperiment janë përfshirë 30 persona.