Presidenti i Somalisë, Hassan Sheikh Mohamud, shprehu iniciativën e vet në lidhje me shpalljen e amnistisë për piratët. "Nga amnistia mund të përfitojnë të rinjtë, të cilët nuk kryesojnë banda kriminale dhe nuk janë shpallur në kërkim nga Interpoli", - tha Presidenti në një intervistë për Agjencinë France-Presse. Sipas fjalëve të tij, piratët kanë lëshuar gjashtë pengje në këmbim të lirimit nga dënimi.

0Kryetari i Republikës së Somalisë i bëri thirrje gjithashtu komunitetit ndërkombëtar t’u sigurojë kriminelëve "mundësi alternative për fitimin e të ardhurave për jetesë".