BE-ja ka akorduar 50 milionë € për zhvillimin e standartit të rrjeteve të telekomunikacionit të brezit të pestë. Kjo u njoftua nga Komisionerja e programeve dixhitale të BE-së, Neelie Kroes.

Kroes kritikoi mishërimin e rrjeteve të brezit të katërt në Europë, që për shkak të fragmentimit të standardeve janë shpesh të papajtueshme. Për më tepër se rrjetet 4G mungojnë në 17 nga 27 vendet anëtare të BE-së.

Qëllimi i fondit të ri është mbështetja dhe stimulimi i zhvilluesve të standardeve, kurse rezultat i këtyre hapave duhet të bëhet vendosja e rrjeteve të unifikuara 5G në Europë deri në vitin 2020.