Disa gjuhëtarë kanadezë dhe amerikanë zhvilluan një algoritëm të veçantë kompjuterik, i cili është i aftë të rikonstrukturojë proto-gjuhët e lashta, në të cilat flisnin paraardhësit e grupeve dhe familjeve gjuhësore bashkëkohore. Shkencëtarët shpresojnë se kjo do të ndihmojë për rigjenerimin e historisë së qytetërimit në Tokë.

0Për të demonstruar aftësinë e punës së shpikjes së tyre, zhvilluesit e saj rikonstruktuan një gjuhë, e cila shënoi fillimin e 637 gjuhëve Austroneziane, në të cilat flasin banorët e disa shteteve të Azisë Juglindore dhe të Oqeanisë.