Gjykata në Çikago arriti në konkluzionin se kartelet meksikane të drogës e transportonin kokainën në Australi me anë të avionë privatë, duke u paguar pilotëve 10% të vlerës së lëndës narkotike të transportuar si shpërblim. Kjo u rrëfye në seancën dëgjimore gjyqësore nga i akuzuari për organizimin e trafikimit të drogës Jose Mares-Barragan, i cili u arrestua në SHBA në muajin janar.

Sipas fjalëve të Barragan, piloti merrte 500.000 $ për një fluturim. Në këto momente organet hetimore të Shteteve të Bashkuara dhe Australisë po përpiqen të identifikojnë të gjithë pilotët e përfshirë në trafikimin e drogës.