0Ngjarja e pritshme në muajin shkurt i detyroi të gjithë të mendohen mirë në lidhje me faktin se për banorët e Tokës rreziku kërcënues i asteroidëve dhe kometave është plotësisht real. Rruzulli tokësor ruan tashmë disa gjurmë të kataklizmave të tilla. Ky është krateri i famshëm në Arizona dhe dy kraterë gjigantë me diametër më shumë se 150 km: një në Gadishullin Jukatan dhe tjetri nën rërat e shkretëtirës së Saharasë. Nëse asteroidi 45-metërsh DA14 do të përplaset ndonjëherë me Tokën, ai do të shkaktojë atëhere të këqija të mëdha, thotë Docenti i Katedrës së Astronomisë të Fakultetit të Fizikës të Universitetit Shtetëror të Moskës (MGU) Vladimir Surdin:

- Asteroidi i tanishëm me madhësi rreth 45 metra është po i tillë si meteoriti Tunguskas, i cili ra në Tokë 100 vjet më parë. Nga shpërthimi i tij në atmosferë u dëmtua shumë rëndë Tajga, shpërthyen zjarre të papara. Kështu që rënia e trupit qiellor prej disa dhjetëra metrash është mjaft e rrezikshme, nëse kjo do të ndodhë mbi zonat e populluara dendur. Akoma dhe më keq do të jetë sikur ai të bjerë në oqean, atëherë cunami mund t’ia vështirësojë tej mase jetën zonave bregdetare.

DA14 astronomët e zbuluan një vit më parë dhe kanë llogaritur se më 15 shkurt orbita e tij me atë të Tokës me siguri të plotë nuk do të ndërpritet. Shumë më e rrezikshme paraqitet puna me trupat qiellore me madhësi nga 10 metra, të cilët mund të zbulohen vetëm një ditë para se të bien në Tokë. Një asteroid i përmasave të tilla shpërtheu mbi një zonë të pabanuar të Indonezisë në vitin 2010. Ndërkohë, duhet thënë, se shpërthimi i tij ishte tre herë më i fuqishëm se ai i bombës atomike në Hiroshima. Shkencëtarët janë përkujdesur për krijimin e një rrjeti të tërë për monitorimin e asteroideve. Me ndihmën e tij pikasja e objekteve të rrezikshme në hapësirën kozmike do të jetë e mundur që dy javë para rënies së tyre në Tokë. Kjo do të rrisë kohën e nevojshme për evakuimin e njerëzve nga zonat e rrezikshme. Teleskopë të mëdhenj, të cilët të mund të vërenin asteroidët e vegjël larg nga Toka, tani për tani nuk ka. Por të tillë tashmë po konstrukrohet, thotë Vladimir Surdin:

- Disa vende kanë bashkuar përpjekjete veta për të vendosur disa teleskopë të tillë rreth e përqark rruzullit tokësor dhe madje për t’i dërguar në kozmos. I gjithë problemi konsiston në faktin, se ne nuk mund t’i shohim asteroidët dhe kometat që flutururojnë drejt Tokës nga ana e Diellit - sepse ai “verbon” instrumentet optike. Prandaj është e nevojshme për t’i dërguar teleskopët përtej Diellit, në anën e kundërt të orbitës së Tokës, dhe që andej të vëzhgohen asteroidet.

Teleskopi i parë special "Sentinel" është parashikuar të nxirret në vitin 2018 në pozicionin midis orbitave të Tokës dhe Venusit. Mjetet financiare për konstruktimin e tij po i mbledh një fondacion privat në SHBA. Megjithatë, madje edhe pajisjet më të avancuara nuk do të mund të zgjidhin dot problemin e rrezikut kërcënues të asteroideve, mendon eksperti rus Sergei Bogaçov:

0- Tani po punohet shumë dhe mjaft intensivisht për projektimin e mjeteve të ndryshme të kontrollit të hapësirës përreth tokësore, por sisteme të tilla nuk do të mund të parandalojnë dot përplasjen e trupave qiellorë me Tokë, ato vetëm do të informojnë mbi prezencën e këtij rreziku. Këto janë sisteme paralajmërimi dhe jo parandalimi. Deri në ditët e sotme njerëzimi nuk është ende në gjendje të parandalojë përplasjet e trupave qiellorë me Tokën.