Në konferencën vjetore për shtyp mbi rezultatet e punës së diplomacisë ruse në vitin që lamë pas Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov vuri në dukje si vijon: "Në Moskë e konsiderojnë zhvillimin e integrimit euro-aziatik si një kontribut konkret të Rusisë në krijimin e hapësirës unike ekonomike nga Atlantiku deri në Paqësor. Dhe kjo është detyrë plotësisht e realizueshme".

0Për herë të parë iniciativa për krijimin e hapësirës unike euroatlantike dhe euroaziatike u artikulua në dhjetor të vitit 2010 në Samitin e OSBE-së në Astana.