Komisioneri Evropian për çështjet e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes së të Drejtave të Konsumatorit John Dalli dha dorëheqjen në sfondin e akuzave që i adresohen atij për "tregti me ndikimin".

Zyra Evropiane e Luftës Kundër Mashtrimit (Zyra Evropiane Anti-Mashtrim, OLAF) ka nisur një hetim ndaj Dally pas ankesës së kompanisë suedeze të duhanit Swedish Match. Kompania deklaroi se njëfarë biznesmeni maltez është përpjekur të fitojë të holla duke shfrytëzuar njohjen e tij personale me Komisionerin Evropian, i cili është gjithashtu nga Malta. Biznesmeni i ofroi kompanisë ushtrimin e ndikimit mbi John Dally gjatë shqyrtimit të ndalimit të eksporteve nga BE-ja të snusit - produktit tradicional suedez të duhanit.

Byroja nuk gjeti prova bindëse të pjesëmarrjes direkte John Dalli në aktivitetin e biznesmenit, por arriti megjithatë në konkluzionin se komisioneri "ishte në dijeni të këtyre zhvillimeve". Dalli mohon çdo përfshirje të vetën në këtë çështje.