Çmimit Nobel i Paqes për vitin 2012 iu dha Bashkimit Evropian.

0Juria, e përbërë prej pesë ekspertëve, e mori vendimin në mënyrë unanime. Bazë për dhënien e çmimit të lartë shërbyen veprimet e BE-së për të parandaluar luftërat e reja në kontinent dhe për të stabilizuar situatën në Evropë.