Çmimi Nobel për Letërsi për vitin 2012 iu dorëzua shkrimtarit kinez Mo Yan për veprën "Melekuq i ndezur" me formulimin “për realizmin haluçinativ që bashkon legjendat folklorike me historinë dhe kohën moderne”. Vlera e çmimit është rreth 1.1 milionë dollarë amerikanë.

Ceremonia e dhënies së çmimit do të zhvillohet, sipas traditës, në Stokholm më 10 dhjetor në ditën e vdekjes së themeluesit të Çmimit Nobel - sipërmarrësit suedez dhe shpikësit Alfred Nobel (1833-1896).