Anijet e patrullimit kineze ditën e martë u vunë re në ishujt Diaoyu (Senkaku), të cilat janë objekt i mosmarrëveshjes midis Tokios dhe Pekinit. Sipas informacionit të rojeve japoneze, gjashtë luftanije lundrojnë rreth ishujve, por nuk notojnë në zonën, të cilën Japonia e konsideron si ujërat e saj territoriale.

0Konflikti mbi Senkaku u përshkallëzua pas faktit që në fillim të shtatorit Tokio deklaroi mbi blerjen e ishujve nga pronarët privatë. Pas kësaj në Kinë u zhvilluan demonstrata masive antijaponeze, të shoqëruara me trazira.