Ambasadori kinez Cheng Yonghua ditën e premte u thirr në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Japonisë, ku atij iu dorëzua një protestë zyrtare në lidhje me hyrjen e gjashtë anijeve të patrullimit të Kinës në ujërat territoriale japoneze të ishujve Senkaku (emri kinez Diaoyu) që ndodhen në afërsi të Pekinit.

Përveç kësaj, Japonia u shpreh kundër faktit që në ditët e fundit në parashikimin e motit në televizionin kinez filluan të transmetojnë një përmbledhje të motit në ishujt e diskutueshëm, sikur ato të ishin territori i Kinës.

0Në të njëjtën kohë me këtë në shënim përmbahet thirrja për të ruajtur gjakftohtësinë dhe për të mos lejuar komplikimin e situatës.