0Atje mendojnë se gjatë konfliktit në Kosovë të paktën 300 robër lufte serbë u dërguan në Shqipëri, ku ndoshta e gjetën veten nën thikën e "transplantimit të zi". Situatën e komentoi Zëvendësprokurori i Serbisë për krimet e luftës Bruno Vekariç:

- Unë mund të konfirmoj se ne kemi një dëshmitar të procedurave mjekësore dhe pjesëmarrës të drejtpërdrejtë në heqjen e organeve njerëzore në veri të Shqipërisë në fund të viteve ‘90. Ai filloi të bashkëpunojë me ne, sepse filloi të frikësohet për jetën e vet për shkak të disa prej ish-shokëve të tij. Në këtë moment ne hymë në kontakt me të. Ne punuam16 muaj mbi kontrollimin e të dhënave të këtij dëshmitari dhe jemi te sigurt në vërtetësinë e asaj që tha ai. Tani strukturat e tjera hetimore kanë mundësi ta kontrollojnë atë. Ne mendojmë se në proces duhet të përfshihen komisionet ndërkombëtar që po merren me hetimin e çështjes. Pozicioni i Serbisë qëndron në faktin se ajo duhet të jetë nën patronazhin e OKB-së.

Dëshmitari ishte vetë i pranishëm gjatë marrjes së zemrës të një pengu serb në veri të Shqipërisë, njfton gazeta serbe "Evening News". Ashtu si dhe disa prej shokëve të tij, ai kaloi "shkollën" dyjavore për marrjen e organeve. Militantët mësuan në një kukull plastike. Gjithashtu, dëshmitari i ri merrte pjesë në transportimin e zemrës, për ta shitur më pas atë, deri në aeroportin afër Tiranës.

"Ne nuk e dinim se kjo bëhej për qëllime kriminale. Unë qëndroja në të djathtë të pengut dhe D.-ja më tregoi mua gjoksin e tij, se si duhet prerë. Kur pengu pa bisturinë, ai filloi të thërrasë, të lutej për mëshirë dhe filloi të shpyjë, por atë e mbanin fort. Mua më kapi paniku, fillova të dridhem. Nëse unë do të thoja se unë nuk mund ose nuk do ta bëj këtë, do të mosbindje ndaj urdhra - dhe mua do të më qëllonin. Unë këtë e di se para kësaj ata kishin vrarë dy burra të cilët refuzuan një e kishin plagosur", - citon gazeta të dhënat e dëshmitarit.

Dëshmitari bëri një prerje nga trakeja deri në fillim të barkut, por u detyrua të ndalojë, sepse pengu bërtiti nga dhimbjet dhe iu lut atij që të ndalej. "Ne ishim të gjithë me gjak, ai rridhte lumë. Në atë kohë i marri peng humbi ndjenjat dhe nuk lëvizi", - citoi edicionin serb i dëshmitarit.