Krijimi i monedhës së vetme evropiane pa një politikë të përbashkët financiare u shndërrua në "një gabim monumental" të BE-së, kështu mendon Presidenti i Këshillit Evropian Herman Van Rompuy.

Një situatë e tillë e çështjeve ndikon në masat antikrizë dhe si rezultat arkitektit të ri të komunitetit do t’i duhet të zhvillohet në lëvizje e sipër, mendon Herman Van Rompuy. Politikani është i sigurt se të gjitha vendet e BE-së i përmbahen qëllimit për ruajtjen e euros dhe gjithë projektit evropian.

0Në samitin e fundit të BE-së në qershor të këtij viti, u vendos të formohej një e Bashkim i vetëm bankar dhe fiskal, që do të forcojë kompetencat e institucioneve evropiane në llogari të funksioneve të qeverive kombëtare. Këto reforma duhet të zhvillohen gjatë vjeshtës dhe të miratohen në dhjetor.