0Ka lindur më 16 prill të vitit 1948 në rajonin Kemerovo (Siberi).

Mban titullin shkencor “Doktor i Shkencave Ekonomike”, Profesor i Akademisë së Shkencave të Rusisë, Anëtar i Këshillit Shtetëror të Federatës Ruse. Ai është i martuar. Ka një djalë dhe një vajzë.

0Që nga viti 1993 e deri në vitin 2001 - deputet, anëtar i Këshillit të Federatës të Parlamentit rus, anëtar i Komitetit për Çështjet Ndërkombëtare. Në periudhën e viteve 2001 - 2009 ka qenë Guvernator, Kryetari i Qeverisë së krahinës Habarovsk (Khabarovsk). Që nga prilli i vitit 2009 - Përfaqësues Fuqiplotë i Presidentit të Federatës Ruse në Qarkun Federal të Lindjes së Largët. Nga qershori i vitit 2009 - anëtar i Këshillit të Sigurimit të Federatës Ruse.