Hulumtuesit amerikanë janë mëse të bindur se larja e dhëmbëve vetëm gjysmë ore pas të ngrënit të vaktit mund të çojë në shkatërrimin e ndjeshëm të smaltit të dhëmbëve dhe si pasojë në thërmimin e tyre. Veçanërisht i rëndësishëm është ushqimi që ne përdorim.

Nëse një person pi pije të ëmbla të gazuara apo çfarëdo lloj lëngjesh të tjera tharta, atëhere acidi që përmbajnë ato gërryen smaltin e dhëmbëve. Megjithatë, në mungesë të faktorëve të tjerë që dëmtojnë shëndetin e dhëmbëve, ata kanë aftësi të rikuperohen.

0Në qoftë se personi pas përdorimit të pijeve të tilla brenda gjysmë ore lan dhëmbët, acidet depërtojnë në shtresat më të thella të strukturës së dhëmbëve, gjë kjo që çon në akumulimin e grimcave të ushqimit në vrimën e krijuar dhe në prishjen e dhëmbëve (karies).