Ndërhyrja e SHBA-ve dhe e Izraelit në Iran do të ndodhë deri në fund të vitit 2012, shkruan gazeta moskovite "Kommersant” ("Коммерсант"). Gazeta, për këtë, i referohet bisedës me një funksionar të lartë të MPJ-së së Rusisë. Diplomati ka rrëfyer në kushtet e anonimitetit mbi përmbajtjen e bisedimeve të mbajtura në New-York të hënën midis Sekretares së Shtetit dhe Kreut të MPJ-së ruse.

Sipas diplomatit, Hillary Clinton i transmetoi Sergei Lavrovit kërkesën për ta përcjellë te autoritetet iraniane, se bisedimet e caktuara për t’u zhvilluar në prill, midis Iranit dhe “gjashtëshes” së ndërmjetësuesve ndërkombëtarë, janë shansi i fundit për Teheranin për të shmangur luftën.

“Ndërhyrja do ndodhë deri në fund të vitit. Në thelb, izraelitët po e shantazhojnë Obamën. Ose të mbështesë luftën, ose ai vetë do humbasë mbështetjen (e lobit me influecë hebre)”, - citon “Kommersant” punonjësin e MPJ-së. Duke bërë fjalë mbi sulmin e mundshëm ndaj Iranit, diplomatët, përfshirë edhe ata rusë, nuk merren tanimë me gjëagjëza, nëse do të jepen goditje apo jo, por po përpiqen të llogarisin se kur do ngjasin ato, konstaton gazeta.

Siç vërejnë ekspertët në Moskë, skenari pesimist po bëhet gjithnjë e më shumë real. Ja se ç’mendon drejtori i Qendrës së Studimeve Politike dhe Shoqërore ruse Vladimir Jevsejev:

- Sipas të gjitha gjasave, Perëndimi po i jep Iranit kohë deri në fund të këtij viti, që me metoda diplomatike, me anë të rrugës së bisedimeve ta detyrojë Iranin të shkojë në kompromis sa i përket programit të tij bërthamor. Përse deri në fund të këtij viti? Sepse në nëntor zhvillohen zgjedhjet presidenciale në SHBA dhe Presidenti aktual, Barak Obama, po përgatitet për t’u bërë sërish zot në Shtëpinë e Bardhë. Deri para kësaj kohe, atij nuk i nevojitet aspak edhe një luftë tjetër në Lindjen e Mesme, por më pas, në dhjetor, e përse jo? Për më tepër se shkaku, sipas të gjithave gjasave, do të mbetet ai që dihet: kokëfortësia e Iranit për zhvillimin e programit të vet bërthamor dhe shpejtësia me të cilën po avancon drejt krijimit të armëve bërthamore.

Ka ende mundësi për të shmangur zhvillimin më të keq të ngjarjeve, madje vetë amerikanët flasin për bisedimet që priten në prill me Teheranin, si  për “një shans të fundit”. Ndërkohë, e gjithë përvoja e dialogut me Iranin, këto dhjetë vitet e fundit, nuk sugjeron ndonjë rrafsh optimist.

Prandaj fundi i këtij viti, vërtet që mund të bëhet pikë kthese në zhvillimet e kundërvënies midis Teheranit dhe Perëndimit. Hë për hë, asnjë nga palët nuk ka ndërmend të tërhiqet, që do të thotë se skenari i luftës ka plotësisht të ngjarë. Irani i ka mundësitë që jo vetëm të hyjë në betejë me dëshpërim në gjithë territorin, por edhe të japë kundërgoditje, qoftë kundër bazave amerikane në rajon, qoftë kundër aleatëve të SHBA-ve. Duke përfshirë, natyrisht, edhe Izraelin. Por në këtë rast, lufta mund të kapërcejë lehtësisht kuadrin rajonal, aq sa edhe prognozat më apokaliptike mund të mos duken të ekzagjeruara.

Shumë shekuj më parë, banorët legjendarë të Amerikës së Jugut, inkasit kishin parathënë, se në dhjetor të vitit 2012, sipas kalendarit tonë julian, do vinte fundi i botës. Do donim të besonim se ata kanë gabuar.

Vladimir Sazhin