Dy marinarë rusë ndodhen aktualisht në duart e piratëve nigerianë. Ata u kapën të martën gjatë sulmit të ndërmarrë nga piratët mbi anijen e tyre në Gjirin e Guineas dhe u zhdukën së bashku me ta në destinacion të panjohur. Deri tani piratët nuk kanë dalë në lidhje dhe nuk kanë paraqitur kurrfarë kërkesash.

Anija holandeze e mallrave “Breeze Clipper” kishte hedhur spirancën në limanin e qytetin Port Harcout. Në bordin e saj ndodhej një ekuipazh prej 14 vetash, mes tyre - 6 rusë si dhe ukrainas e filipinas. Papritmas anijes iu afrua një motoskaf me 8 banditë të armatosur. Ata u kërkuan marinarëve para dhe gjërat me vlerë që kishin, tregoi Ambasadori rus në Nigeri Aleksandër Poliakov:

- Ata fillimisht, me tu afruar, hapën zjarr mbi anijen u ngjitën në bord. Më pas morrën me vete dy anëtarë të ekuipazhit - kapitenin me mbiemër Pikus dhe kryemekanikun me mbiemër Melnikov. Të dy ata janë qytetarë rusë. Anijen piratët e lanë të lirë, tani ajo ndodhet mjaft larg nga bregu. Një anëtar i ekuipazhit - kuzhinieri filipinas - u plagos prej banditëve, por fatmirësisht jeta e tij është jashtë rrezikut tani. Të gjithë të tjerët janë shëndosh e mirë. Ambasada e Federatës Ruse ka vendosur kontaktet e nevojshme me qeverinë nigeriane, strukturat ushtarake të sigurisë si dhe kompaninë pronare të anijes. Po ndërmerren të gjitha hapat për të garantuar lirimin e sigurt të pengjeve tona.

Përkatësisht shkallës së rrezikut, që përbën për lundrimin e anijeve tregtare, Nigeria renditet në vendin e dytë pas Somalisë. Vetëm vitin e kaluar pranë brigjeve të vendit janë ndërmarrë 58 sulme pirate. Dhe, duhet thënë, se veprojnë në bregun lindor të Afrikës kryesisht grupe të vogla banorësh të armatosur të Nigerisë. Autoritetet lokale nuk mund të ndikojnë dot në situatën e krijuar, por dhe nuk shfaqin, në fakt, ndonjë zell të madh për ta bërë këtë, shprehet eksperti rus i Institutit rus të Studimeve Afrikane Dimitri Bondarenko.

- Situata në Nigeri është tejet e ndërlikuar. Së pari, qeveria ka shumë probleme me të vërtetë serioze, para së gjithash politike, të lidhura edhe me grupet islamiste, edhe me lëvizjen greviste në vend. Së dyti, grupe të tilla të vogla banditësh është shumë e vështirë që të ndiqen. Prandaj qeveria aktualisht është e pafuqishme për tu marrë në mënyrë efektive me luftën kundër këtyre fenomeneve.

0Siç njoftoi Ambasadori rus Aleksandër Poliakov, ambasada e Federatës Ruse në Nigeri tashmë ka fituar njëfarë përvoje në lirimin e qytetarëve të vet nga robëria e piratëve. Deri tani të gjithë pengjet janë kthyer shëndosh e mirë - dikush arriti t’ua mbathë vetë këmbëve, por më shpesh marinarët i kanë lëshuar pas pagimit të shpërblimit. Kështu që nuk na mbetet gjë tjetër tani, veçse të presim kur kriminelët të dalin në lidhje. Por specialistët nuk përjashtojnë edhe mundësinë e asaj, që anijeve tregtare në Gjirin e Guineas t’u nevojitet një shoqërim po i tillë ushtarak, si ai që është organizuar në brigjet e Bririt Afrikan.

Natalia Kovalenko