Siguria në botë mund të garantohet vetëm së bashku me Rusinë dhe jo duke u përpjekur për ta “distancuar, spostuar” atë, për të dobësuar pozitat e saj gjeopolitike, duke i shkaktuar dëm aftësisë mbrojtëse të saj. Për këtë është mëse i bindur Kryeministri aktual rus, kandidati presidencial Vladimir Putin.

Të hënën, më 27 shkurt, në gazetën “Moskovskie novosti” (“Московские новости”) ai publikoi artikullin e vet të radhës pragramatik, i cili kësaj here iu përkushtua çështjeve të politikës ndërkombëtare.

Garantimi i sigurisë vetiake në kurriz të sigurisë së të tjerëve është një qëllim jokonstruktiv. Prandaj, shkruan Vladimir Putin, pikësynimi i natovianëve, në radhë të parë, amerikanëve për arritjen e pacënueshmërisë absolute është jo vetëm utopik në aspektin teknologjik, por dhe krejtësisht i paarritshëm në planin gjeopolitik. Perspektiva për tu përfshirë në kategorinë e të prapambeturve nuk i vjen askujt për mide, vë në dukje Presidenti i Fondit rus “Politika” Vjaçesllav Nikonov:

- Garandimin e sigurisë absolute nuk e ka arritur askush dhe asnjëherë në histori. Bile më tepër se kaq, kur ky apo ai vend pat ndërmarrë ndonjë përparim, hov të fuqishëm në sferën e ndërtimit ushtarak, kjo ka provokuar vendet e tjera për të reaguar me masa kundërpërgjigjeje dhe e ka vënë shtetin e parë në pozicion tej mase të cënueshëm. Kështu ka ndodhur, ndër të tjera, edhe me krijimin e armës bërthamore - ajo i bëri SHBA maksimalisht të prekshme në gjithë historinë e ekzistencës së këtij shteti.

Tani Shtetet e Bashkuara po përpiqen t’i rikthejnë vetes qetësinë me ndihmën e masave të rrepta jo vetëm ndaj kundërshtarëve të vërtetë potencialë, por dhe ndaj partnerëve. Rusia shpreh shqetësim serioz në lidhje me projektin amerikan për krijimin e sistemit të mbrojtjes antiraket në Evropë. Ai cënon, prish ekuilibrin politiko-ushtarak të verifikuar gjatë shumë dekadave dhe i shkakton dëm aftësisë mbrojtëse të Rusisë, theksoi Kryeministri rus. Ndërkohë, ndaj propozimeve të Moskës, të cilat synojnë kërkimin e rrugëzgjidhjeve kompromise në lidhje me problemet e sigurisë, pa i dhënë askujt avantazhe të njëanshme, tani për tani nuk ka patur asnjë reagim nga ana e Uashingtonit.

Këtë e demonstroi në mënyrë krejtësisht evidente situata e krijuar me mbrojtjen antiraket. Amerikanët ia kanë mbushur mendjen vetes se kjo i duhet medoemos atyre dhe për hir të kësaj dolën madje dhe nga Traktati për Mbrojtjen Antiraket, i cili me plot të drejtë është konsideruar si një nga traktatet themelore në sistemin e sigurisë ndërkombëtare.

Megjithatë, Vladimir Putin vazhdon ende të shpresojë se tek partneri i saj i përtej oqeanit do të triumfojë arsyeja e shëndoshë dhe se Rusisë nuk do t’i duhet të ndërmarrë kundërmasat e bëra publike më parë, në veçanti edhe daljen nga Traktati për reduktimin e Armatimeve Strategjike Ofensive (ASO). Bazë për zhvillimin e dialogut politik Vladimir Putin Kryeministri rus quan bashkëpunimin ekonomik. Ndërkohë që tani për tani ai nuk i përgjigjet aspak potencialit ekonomik të Rusisë dhe SHBA. Por mbështetja e dhënë nga Uashingtoni në etapën përfundimtare të anëtarësimit të Rusisë në OBT është një shembull mjaft i mirë i “diplomacisë ekonomike”.

Përsa i përket fqinjit më të afërt perëndimor të Rusisë - BE-së, Vladimir Putin i rikthehet sërish idesë së krijimit të një komuniteti harmonik ekonomik nga Lisbona deri në Vladivostok. Jo komunitetit ekonomik, pikërisht komunitetit të ekonomive, kur për llogari të bashkëpunimit krijohet një hapësirë unike ekonomike, në të cilën fillojnë të eliminohen gradualisht barrierat për qarkullimin e mallrave, shërbimeve, kapitaleve dhe ideve.

Heqjen e barrierave të ngritura në rrugën e bashkëpunimit - një pikësynim të tillë shtron përpara vetes Vladimir Putin për zhvillimin e marrëdhënieve ndërkombëtare.

0Artikulli në fjalë është tashmë publikimi i shtatë autorial i Vladimir Putinit në kuadër të fushatës presidenciale të vitit 2012. Duke filluar që nga 16 janari, këta artikuj janë botuar në faqet e gazetave kryesore ruse. Tezat e shprehura në to janë përfshirë në programin elektoral të Kryeministrit rus.

Natalia Kovalenko