Në vitin 2011 vëllimi i eksportit të armëve ruse përbëri më shumë se 13 miliardë dollarë. Zëri bazë i eksportit ishte teknika e aviacionit.

Rusia zë vendin e dytë në botë, pas SHBA-ve për furnizimet me armë. Kjo pozitë udhëheqëse arriti të ruhej, megjithëse në sfondin e krizës ekonomike, fuqizimit të konkurencës nga ana e Kinës dhe revolucioneve në vendet arabe, theksoi Mihaill Dimitriev. Rezultatet përmbledhëse lënë mbresa, thotë kryeredaktori i “Eksport Vooruzhenii”, Andrei Frolov:

- Ato janë, në përgjithësi, një rekord në gjithë historinë post-sovjetike dhe përfaqësojnë një rritje domethënëse në krahasim me vitin 2010, duke llogaritur, madje këtu, edhe inflacionin e dollarit. Kjo është, pa dyshim, arritje e madhe. Vitin e kaluar, vendin e parë midis klientëve e zinte India me 25% të sasisë së armëve të blera, pastaj Algjeria, Venezuela, dhe Vjetnami; kjo është katërshja kryesore. Mendoj, se India përsëri do ta ruajë pozicionin e saj udhëheqës, sepse këtë vit dhe vitet e ardhshme priten të bëhen furnizime me peshë, si fregata dhe një aeroplanmbajtëse.

Në vitin 2012, përpos teknikës ushtarako-detare, Rusia do ta furnizojë Indinë me afro 40 helikopterë Mi-17V-5 dhe Ka-31. Gjithashtu, Nju-Delhi synon të zgjerojë blerjet e teknikës së tankeve, i tregoi “Zërit të Rusisë”, redaktori përgjegjës i botimit “Njezavisimoje vojennoe obozrenie”, Viktor Litovkin:

-Pjesa dërrmuese e furnizimeve me tanke shkon në Indi. I kemi shitur asaj 350 tanke. Dhe dëshiron të blejë te ne, akoma edhe 1500 tanke T-90C, për të cilët India ka preferencë të madhe. Tanket tanë i blejnë me dëshirë, gjithashtu, Venezuela dhe Algjeria. Ka kërkesa edhe nga vendet e tjera.

Ekspertët vërejnë, se për vitin 2011, vëllimi i furnizimeve dhe kontratave të armëve me vendet e Organizatës së Traktatit të Sigurimit Kolektiv (OTSK) është rritur dy herë. Kjo tendencë mund të ndikojë në rritjen e vëllimit të eksportit të armëve për vitin 2012. Është për t’u vënë në dukje, se detyrat e planifikuara për këtë periudhë kapërcejnë treguesit rekord dhe përbëjnë një shumë prej 13,5 miliardë dollarësh. Analistët po parashikojnë tejkalimin e saj.

Maria Vesnovskaja