Mbërritja e ekuipazhit në Stacionin Kozmik  Ndërkombëtar do të rrisë në mënyrë të ndjeshme kohën e qëndrimit të tij atje, nga gjashtë muaj deri në një vit e më shumë. Në Roskosmos mendojnë, se kalimi në fluturime gjithnjë e më të largëta do të lejojë të përftohet përvoja për hapin tjetër të njeriut në pushtimin e kozmosit: daljen jashtë kufijve të orbitës së Tokës.

Sipas marrëveshjes midis partnerëve, që bëjnë pjesë në projektin e SKN-së, ky stacion do ekzistojë, së paku deri në vitin 2020. Do të ishte e logjikshme që brenda afatit të mbetur, SKN-ja të përshtatej për modelimin e fluturimeve të largëta ndërplanetare, gjë që do të plotësonte për së mbari eksperimentet analoge që zhvillohen në Tokë. Më i fundmi syresh, ishte “Mars-500”, i cili përfundoi në 4 nëntor 2011. Ky ishte një izolim prej 520 ditësh i gjashtë vullnetarëve në Institutin e problemeve Mjekësore dhe Biologjike të Moskës. Në maketin e anijes u krijuan kushtet për ekspeditën në Planetin e Kuq, por jo në kushtet e mungesës së rëndesës. Nëse “Mars-500” do të përsëritet në SKN, atëherë përvoja e fituar do jetë akoma më serioze. Rusia ua propozoi një ide të tillë partnerëve ndërkombëtarë, thotë drejtuesi i programit të pilotimeve të Roskosmosit, Aleksei Krasnov:

- Ne jemi duke shqyrtuar me kolegët sesi ta zhvillojmë eksperimentin në kushtet kozmike në SKN. Sesa do të zgjasë ai, ende nuk është vendosur, por ka disa variante. Qëllimi kryesor është modelimi i punës autonome të sistemeve, para së gjithash, atyre të sigurisë së jetës dhe të ushqimit.

Në hapësirën ndërplanetare vepron rrezatimi galaktik, që është faktori më vrastar në kozmos të hapur. Sigurisht, që në maketin e anijes ky faktor mungonte, sikurse edhe mungesa e rëndesës. Nga ana tjetër, në SKN është i pranishëm një rrezatim i dobët, që ndikon në gjendjen e përgjithëshme të kozmonautëve. Kështu që, po ta marrësh nga të gjitha anët, zor se gjendet poligon më i përshatshëm për të studiuar pasojat që vijnë nga fluturimet ndërplanetare. Përfshirë edhe Hënën, vijon argumentin Aleksei Krasnov:

- Shfrytëzimi i SKN-së do të ishte shumë i dëshirueshëm, jo vetëm për detyrat tradicionale shkencore në një shkallë të madhe, por edhe për të fituar përvojë e dije mbi fluturimin përreth orbitës së Hënës dhe prej kësaj të fundit në drejtim të Marsit.

Pas vitit 2020 prania e vazhdueshme e njerëzve në kozmos mund të ndërpritet. Kozmonautika e pilotuar do të synojë fluturimet e largëta. Duhen shfrytëzuar mundësitë që afron SKN-ja si ambjent trajnimi, për sa kohë ekzistojnë ato.

Boris Pavlishiev