Serbët kosovarë po mbajnë referendumin për mocionin e votëbesimit për autoritetet shqiptare, të cilat shpallën në vitin 2008 pavarësinë nga Serbia. Rreth 40.000 banorë do të duhet t’i përgjigjen pyetjes: nëse e mbështesin vallë ata idenë e vendosjes së institucioneve të shqiptarëve kosovarë në veri të Kosovës dhe në Metohi.

Udhëheqësit e komunave që organizuan referendumin për shprehjen e vullnetit të banorëve mendojnë se zhvillimi i suksesshëm i tij do t’i bëjë të mundur serbëve të Kosovës legjitimizimin e luftës për të drejtat e tyre.

0Qeveria serbe e dënoi zhvillimin e votimit. Presidenti Boris Tadiç e kritikoi ashpër atë, duke u shprehur se referendumi do të pengojë zhvillimin e dialogut edhe pa këtë tejet të vështirë me Prishtinën.