Ndërmarrja Federale Shtetërore Unitare “Rosoboronexport” informoi autoritetet e Rusisë se pala ukrainase ka shkelur të drejtat e autorit të konstruktorëve rusë, duke furnizuar në Kinë anijet e vogla të desantit “Zubr”. Në Kiev deklarojnë se Ukraina nuk ka shkelur legjislacionin gjatë ndërtimit të luftanijeve të porositura nga Republika Popullore e Kinës.

Ekspertët ushtarakë janë të mendimit se çështja mund të zgjidhet në nivelin e kryetarëve të shteteve të Federatës Ruse dhe Ukrainës. Nuk përjashtohet edhe mundësia e shndërrimit të konfliktit në objekt procesi gjyqësor.

Aktualisht “Zubr” është anija më e madhe me jastëk ajri në botë. Ajo është projektuar për zbarkimin e desantit në bregdet të papërshtatur për këtë gjë dhe mbështetjen e tij me zjarr. Në bordin e vet kjo anije mund të mbajë deri në 500 ushtarë desanti, ose 3 tanke, apo 10 automjete luftarake të këmbësorisë. Falë veçorive të konstruktimit të jastëkut me ajër anija mund të udhëtojë në tokë, duke shmangur pa problem pengesat dhe fushat e minuara. Anija është e aftë të kalojë përmes hendeqeve dhe llogoreve, të lëvizë në zona kënetore dhe të zbarkojë desantin në thellësi të sektorit të mbrojtjes të armikut. Ekspertët ushtarakë kanë llogaritur se për zbarkimin e desantit për anijen “Zubr” është në dispozicion deri në 70% e gjatësisë totale të linjës bregdetare të deteve dhe oqeaneve të botës.

Në kohët e Bashkimit Sovjetik anija “Zubr” është prodhuar jo vetëm në territorin e Rusisë, por, ndër të tjera, edhe në kantierin detar “More” (“Deti”) në Feodosia, në bregdetin ukrainas të Detit të Zi. Mbi planet e Ukrainës për ti shitur Kinës anijet e tipit “Zubr” Kievi deklaroi në verën e vitit 2009. Specialistët e vlerësojnë  shumën e kontratave të lidhura midis këtyre dy vendeve në rreth 350 milionë $. Fjalë bëhet për ndërtimin dhe marrjen nga porositësi të 4 anijeve të tilla. Dy prej tyre do të ndërtohen në Ukrainë, ndërsa dy të tjera në Kinë me pjesëmarrjen e specialistëve ukrainas.

Por gjëja kryesore, që indinjon tej mase përfaqësuesit e kompleksit ushtarako-industrial rus, është fakti se kontrata parashikon transferimin e dokumentacionit teknik të këtij projekti palës kineze.

Të gjitha të drejtat e pronësisë intelektuale për projektimin e anijes “Zubz” dhe detajet e tij i përkasin Byrosë ruse të Konstruktimit “Almaz”. Ndërmarrja Federale Shtetërore Unitare “Rosoboronexport” mendon se Ukraina nuk ka të drejtë të realizojë furnizimet e këtyre anijeve pa pëlqimin e Rusisë. Po Ukraina e bën mjaft shpesh këtë gjë. Dy uzinat më të mëdha të tankeve të Bashkimit Sovjetik ishin vendosur një në Ural dhe tjetra në Kharkov të Ukrainës. Edhe tanket ruse, edhe ato ukrainase konkurrojnë shumë shpesh midis tyre në tregjet e huaja. Rusia ka bërë një punë jashtëzakonisht të madhe për të promovuar anijen “Zubr” në tregun kinez dhe, si rezultat, mbeti pa kontratë. Por kjo megjithatë nuk ndryshon gjënë më kryesore - kjo anije është teknologji ruse, ajo ka pronar, ideja është ruse dhe shpikësit e saj janë po rusë. Dhe veprimet e Ukrainës mund të kundërshtohen në arbitrazhin ndërkombëtar.

Ukraina nuk është ende e aftë për të prodhuar në mënyrë të pavarur anije të kësaj klase, konfirmojnë ekspertët. Ka dyshime serioze se Ukraina nuk është në gjendje për të siguruar nivelin e duhur të cilësisë së tyre. Në fund të majit në kantierin detar “More” (“Deti”) ndodhi një aksident fatal me viktima në njerëz.

0Nxitimi, me të cilin Kievi po i dorëzon dokumentacionin teknik palës kineze, mund të kthehet si bumerang kundër vetë ukrainasve. Sipas mendimit të eksertëve ushtarakë rusë, sapo kinezët të përvetësojnë prodhimin serik të “Zubr”, ata do ta spostojnë menjëherë Ukrainën nga të gjitha segmentet e këtij tregu, kurse vetë do të fillojnë të merren me klonimin e anijeve dhe eksportimin e tyre. E dëmtuar në këtë rast do të dalë jo vetëm industria e mbrojtjes e Ukrainës, por edhe pronarët rusë të të drejtave të këtij projekti.

Igor Denisov