Shkarko audiofailin
Më 15 dhjetor në Samitin BE-Rusi, në të cilin merr pjesë Presidenti Dimitri Medvediev, siç supozohet, do të bëhet një hap i rëndësishëm në drejtim të anulimit të regjimit të vizave.

Nga problemet burokratike të lidhura me vizat vuajnë si në Rusi, ashtu dhe në Bashkimin Evropian. Komiteti Lindor i Ekonomisë Gjermane zhvilloi një sondazh në 200 kompani dhe firma, që hyjnë në këtë organizatë, si dhe midis partnerëve të saj. Ky Komitet përfaqëson interesat e firmave nga Gjermania, të cilat punojnë në hapësirën postsovjetike dhe në vendet e Evropës Juglindore. Nga rezultatet e këtij sondazhi doli se vetëm shuma e shpenzimeve për marrjen e vizave për qytetarët e Gjermanisë dhe Rusisë arrin deri në 162 milionë euro në vit. Po të merren parasysh të gjitha shpenzimet e lidhura me procedurat burokratike, rezulton se ato i kushtojnë ekonomisë evropiane dhe taksapaguesve qindra miliona euro, vë në dukje Komiteti Lindor i Ekonomisë Gjermane.

39 nga 200 kompanitë e anketuara deklaruan se për shkak të problemeve ekzistuese me vizat, ato kanë humbur kontrata shumë të leverdisshme për veten. Në studimin e kryer mbi bazë të rezultateve të sondazhit të sipërpërmendur thuhet gjithashtu, se në qoftë se do të hiqeshin kufizimet  e vizave midis BE dhe Rusisë, atëhere 56% e të anketuarve do të kishin mundësi të rrisnin vëllimet e investimeve të veta si në Rusi, ashtu dhe në Bashkimin Evropian.

“Vizat pengojnë investimet dhe ndikojnë negativisht në konkurrencën e kompanive, - mendon Kreu i Komitetit Lindor të Ekonomisë Gjermane Eckhard Cordes. Në epokën e pasaportave biometrike regjimi i vizave nuk i përgjigjet aspak frymës së kohës”.

A mund të pritet ndonjë progres pas samitit të tanishëm në Bruksel? Në intervistën e vet dhënë Radiokompanisë “Zëri i Rusisë” Kryemenaxheri i Bashkimit të Ekonomisë Gjermane, Dr. Rainer Lindner tha si vijon:

- Unë mendoj se do të arrihet. Çështja e lehtësimit të regjimit të vizave është tema kryesore e rendit të ditës së samitit të tanishëm në Bruksel. Tani është tejet e rëndësishme ti jepet mundësia sipërmarrësve, studentëve, gazetarëve, veprimtarëve të sferës së artit nga Rusia për qasje të lirë në BE dhe anasjelltas. Rusia për ne është partnere shumë e rëndësishme. Bashkimi i Ekonomisë Gjermane kërkon anulimin e regjimit të vizave në të ardhmen e afërt. Kjo është pozita jonë parimore. Si shkas mjaft i mirë për këtë mund të shërbejë Olimpiada Dimërore e vitit 2014 në Soçi si dhe Kampionati Botëror i Futbollit i vitit 2018 në Rusi. Prandaj ne duhet të fillojmë të ndërmarrim që tani hapa konkretë në nivel të BE-së.

Dr. Rainer Lindner mendon se Rusia dhe BE-ja do të mund të arrijnë në marrëveshje për vendosjen e regjimit të udhëtimeve pa viza midis tyre në 2-3 vitet e ardhshme.

Natalia Pavllova