Të katër partitë politike, të përfaqësuara aktualisht në Dhomën e Ulët të parlamentit rus, kalojnë në përbërjen e parlamentit të ri. Të tilla janë rezultatet paraprake të votimit të shpallura nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve të Rusisë (KQZ-ja). Në përgjithësi zgjedhjet kaluan pa shkelje serioze. Zëvendës kryetaritë i KZQ-së Leonid Ivliev deklaroi se gjatë procesit të zgjedhjeve janë marrë rreth pak më shumë se 100 ankesa, shifër kjo që është në mënyrë të qenësishme më e ulët se ajo e ditës Unike të votimit në mars të këtij viti.

Nga 110 milionë rusë, të cilët gëzojnë të drejtën e votës, në qendrat e votimit të dielën erdhën më shumë se gjysma. Tashmë është bërë mëse e qartë se, sipas shifrave të para zyrtare, kryeson Partia më e madhe në vend “Rusia e Bashkuar”. Ajo ka siguruar 50% të votave.

Fushata zgjedhore parlamentare përfundoi. Sigurisht, do të duhet ende të nxirren përfundimisht rezultatet zyrtare të saj, por se cila do të jetë përbërja e Dumës së VI Shtetërore, në vija të përgjithshme, tashmë është duke u bërë e qartë. Partia në pushtet “Rusia e Bashkuar” zë pozita kryesuese. Komunistët, Partia “Rusia e Drejtë” dhe liberal demokratët kapërcejnë pragun 7% dhe fitojnë të drejtën të përfaqësohen në Dhomën e Ulët të parlamentit. Tre partitë e tjera të të ashtuquajturës opozitë joparlamnetare - “Jablloko” (“Yabloko”), “Partriotët e Rusisë” dhe “Kauza e Drejtë” - nuk kaluan në Dumën Shtetërore.  

Për Partinë “Rusia e Bashkuar” zgjedhjet parlamentare u bënë një sfidë e vërtetë. Rezultatet e sondazheve të shumta, të cilat u publikuan gjatë fushatës zgjedhore, i patën parashikuar asaj nëse jo humbje të plotë, një rënie të konsiderueshme të numrit të mandateve parlamentare në mënyrë të padiskutueshme. Në veçanti, sipas sondazheve të fundit, Partia mund të shpresonte në këto zgjedhje vetëm për 40-45% të votave, ndërkohë që komunistët duhej të fitonin me lehtësi rreth 1/4 e votave, liberal demokratët - 10-15%. Shanset e Partisë “Rusia e Drejtë” vlerësoheshin më minimale - disa analistë politikë e vinin bile në dyshim faktin e kalimit të saj në Dumën Shtetërore. Por, pavarësisht nga të gjitha parashikimet, të cilat, siç dihet, shpesh herë dalin të gabuara, Partia “Rusia e Bashkuar” fitoi. Dhe konfirmoi pozitën e saj si lidere, deklaroi Kryetari i Këshillit të Lartë të partisë Boris Grizllov:

- Dua të krahasoj menjëherë situatën në Evropë në një periudhë tejet të vështirë, në të cilën ka punuar Duma e V Shtetërore, në periudhën e krizës ekonomike botërore, ne kemi marrë mbështetjen e votuesve. Në një kohë kur në Britaninë e Madhe, Spanjë, Portugali në zgjedhjet e viteve 2010-2011 u zëvendësuan partitë në pushtet. Tani ne mund të themi me siguri se parti drejtuese në vend mbetet “Rusia e Bashkuar” dhe unë do të doja të falenderoj për këtë votuesit tanë.

Duam të vemë në dukje se Boris Grizllov nuk përmendi të gjitha vendet në të cilat partitë drejtuese kanë dalë në opozitë. Në veçanti, Italia dhe Greqia, të cilat ndryshuar në mënyrë kardinale olimpin e tyre politik.

Rezultatet paraprake të zgjedhjeve për Dumën e VI Shtetërore demonstrojnë rritjen e konkurrencës politike në vend, theksoi Presidenti i Institutit rus të Strategjisë Kombëtare Mihaill Remizov. Ndërsa kjo është një shenjë e sigurt e ekzistencës së shtetit demokratik. Gjatë fushatës zgjedhore “Rusia e Bashkuar” ka luajtur një lojë të ndershme, mendon analisti politik:

- Sepse avantazhi që iu premtua opozitës i ka tejkaluar pritjet. Ne shohim se opozita po merr më shumë seç u parashikua nga sociologët. Sigurisht, rezultatet përfundimtare mund të ndryshojnë. Por megjithatë ne vërejmë tendencën. Ndërsa ajo paraqitet e tillë: Duma e ardhshme Shtetërore do të jetë më pluraliste. Pretendime në lidhje me cilësinë e zgjedhjeve opozita parlamentare, nuk ka gjasa, të paraqesë. Thjesht, për vetë faktin, se ajo nuk do të ketë burime morale për të shfaqur pretendime të tilla. Opozita do të jetë si shumë e kënaqur me rezultatet e zgjedhjeve që të kritikojë apo të fajësojë partinë në pushtet. Dhe, sipas mendimi tim, këto rezultate flasin mbi atë, se loja, me propabilitet të lartë, ishte e ndershme.

Për opozitën zgjedhjet nuk mund të quhen të suksesshme. Së pari, tre partitë joparlamentare nuk arritën të kalojnë dot pragun 7% për hyrjen në Dumën Shtetërore. ”Partia “Jablloko” (“Yabloko”), në veçanti, nuk mundi të grumbullojë as 5% të votave. Pjesërisht përmirësuan rezultatet e veta komunistët. Vetë ata nuk ndërmorrën për këtë qëllim superpërpjekje, por shfrytëzuan kryesisht rezultatet e votimit protestë, mendon analisti politik rus Mihaill Remizov:

- Krerët e opozitës personalisht nuk ndërmorrën përpjekje të mjaftueshme politike për ta merituar me mund suksesin. Në njëfarë mase ata, thjesht, korrën frytet - pra, përfituan zërat e elektoratit të protestës.

Një tjetër analist politik rus - Drejtori i Fondit Kombëtar të Sigurimit të Energjisë Konstantin Simonov - vë në dukje se në Dumën e VI Shtetërore mund të krijohet “blloku i majtë populist”. Në fushatën zgjedhore për Dumën Shtetërore u vu re një largim, distancim më i theksuar i tre partive parlamentare në opozitë, mendon Konstantin Simonov:

- Kjo fushatë dallohet pikërisht me vetë faktin, se praktikisht të gjitha partitë, kundërshtare të partisë “Rusia e Bashkuar”, ishin opozitare, gjë kjo që nuk është vënë re në zgjedhjet e mëparshme parlamentare. Atëhere një sërë forcash politike e mbështetën Partinë “Rusia e Bashkuar”. Kurse në zgjedhjet e tanishme të gjitha ato dolën kundër partisë më të madhe në vend, por pavarësisht nga kjo “Rusia e Bashkuar” fitoi votat e nevojshme për të ruajtur dominimin e vet në Dumën Shtetërore.

Edhe një rezultat tjetër i papritur i zgjedhjeve parlamentare u bë vlerësimi i vëzhguesve të huaj. Ata kanë qenë në më shumë se 30 rajone të Rusisë. Siç deklaroi në Moskë në një konferencë shtypi në Qendrën Ndërkombëtare të Informacionit “Zgjedhjet 2011” përfaqësuesi i misionit polak Mateusz Piskorski, vëzhguesit i bënë një vlerësim të lartë nivelit të përgatitjes dhe zhvillimit të zgjedhjeve parlamentare në Rusi. Të gjitha vërejtjet kanë të bëjnë jo dhe aq me shkeljen e ligjeve zgjedhore, se sa me mangësitë teknike, të cilat nuk mund të ndikojnë në kurrfarë mënyrë në rezultatin e vetë zgjedhjeve.

Llada Korotun