Dimitri Medvediev iu drejtua sot me anë të një mesazhi televiziv qytetarëve të vendit në lidhje me situatën e krijuar rreth mbrojtjes antiraket (MAR) të vendeve të NATO-s në Evropë. Presidenti rus shpjegoi se programi amerikan i MAR në Evropë tashmë startoi.

Dhe Rusia nuk mund ti lërë kurrsesi pa vemendje dhe reagim adekuat këto procese. Kryetari i Shtetit mori një sërë vendimesh, të cilat faktikisht janë përgjigje ndaj ndërtimit në Evropë të sistemit të mbrojtjes antiraket:

- Me udhëzimin tim Ministria ruse e Mbrojtjes do të verë menjëherë në shërbim luftarak stacionin e radiolokacionit (radarit) të sistemit të paralajmërimit të hershëm të sulmeve raketore në qytetin Kaliningrad. E dyta, në kuadër të krijimit të sistemit të Mbrojtjes Ajrore e Kozmike të Rusisë në mënyrë prioritare do të forcohet mbrojtja e objekteve të Forcave strategjike bërthamore ruse. Së treti, raketat strategjike balistike, me të cilat po armatosen aktualisht Forcat raketore ruse të destinacionit strategjik dhe Flota ushtarake, do të pajisen me komplekse premtuese të kapërcimit të MAR dhe mbushje të reja bërthamore shumë efektive. E katërta, përpara Forcave të armatosura unë kam shtruar si detyrë imediate përpunimin e masave, të cilat destinohen të sigurojnë, në rast nevoje, shkatërrimin e mjeteve të informacionit dhe drejtimit të sistemit të MAR. Masat e sipërpërmendura janë adekuate, efektive dhe me kosto të ulët.

Rusia insiston për pjesëmarrjen e vet në sistemin e mbrojtjes antiraket (MAR), që po krijohet nga SHBA dhe NATO në Evropë, dhe kërkon me plot të drejtë garanci konkrete ligjore që sistemi nuk do të drejtohet kundër saj. Por garanci të tilla Moska nuk po merr.

Udhëheqja e NATO-s dhe ajo e SHBA përpiqen ta bindin Moskën se planet e tyre nuk janë të drejtuara kundër Rusisë. Por ndërkaq puna nuk shkon përtej fjalëve. Në të njëjtën kohë zbatimi i programit të mbrojtjes evropiane antiraket po vjen duke marrë vrull në territoret e vendeve fqinje me Rusinë - Poloni, Rumani, Turqi dhe në Spanjë, shtete këto anëtare të NATO-s.

Në të ardhmen e afërt planifikohet vendosja e elementeve të sistemit evropian të mbrojtjes antiraket në afërsi të kufijve rusë dhe në ujërat e afërta. Rusia nuk do të marrë pjesë në programin, i cili pas 6-8 vjetësh do të jetë i aftë të dobësojë potencialin e forcave ruse të frenimit bërthamor, theksoi Dimitri Medvediev:

- Nëse masat e sipërpërmendura do të jenë të pamjaftueshme, atëhere Federata Ruse do të dislokojë në perëndim dhe në jug të vendit sistemet më moderne të armatimeve, të cilat sigurojnë asgjësimin me zjarr të komponentëve të mbrojtjes amerikane antiraket. Një nga këto hapa do të bëhet vendosja e kompleksit raketor “Iskander” në rajonin e veçantë të Kaliningradit. Në rast të zhvillimit të ngjarjeve sipas skenarit më të keq, Rusia i rezervon vetes të drejtën për të refuzuar hapat e mëtejshëm në sferën e çarmatimit dhe kontrollit mbi armatimet. Duke marrë parasysh ndërlidhurinë mes armatimeve strategjike ofensive dhe difensive mund të lindin shkaqe për daljen e Rusisë nga Traktati mbi shkurtimin e Armatimeve Strategjike Ofensive. Kjo është parashikuar në marrëveshjen e përbashkët.

0Në mesazhin e vet Medvediev theksoi sërish: “Dera për vazhdimin e dialogut me SHBA dhe NATO-n në lidhje me tematikën e mbrojtjes antiraket si dhe për bashkëpunimin praktik në këtë fushë mbetet e hapur”. Rusia dhe SHBA kanë ende kohë për të arritur në mirëkuptim në lidhje me mbrojtjen antiraket, sigurisht nëse do të merren në konsideratë interesat e sigurisë të Rusisë.

Olga Denisova