Siria ka 3 ditë kohë për të ndaluar shtypjen e përgjakshme të protestave anti-qeveritare dhe për të lejuar vëzhguesit e huaj që të vizitojnë vendin. Ky vendim u morr në takimin e jashtëzakonshëm të ministrave të jashtëm të Lidhjes së Shteteve Arabe në kryeqytetin e Marokut - Rabat.

Në dokumentet e miratuara në konferencë nuk saktësohet se çfarë do të ndodhë në qoftë se regjimi i Presidentit Bashar Assad nuk do të bëjë lëshime. Por megjithatë, duke gjykuar nga deklaratat e disa pjesëmarrësve të samitit ministror, Lidhja e Shteteve Arabe është e mbushur plot vendosmëri për ta çuar punën e filluar deri në fund. Kështu, Kryeministri dhe Ministri i Jashtëm i Katarit Sheik Hamad bin Jasem Al-Thani deklaroi se ndaj Sirisë do të vendosen sanksione ekonomike nëse nuk do të ndalet represioni kundër popullatës civile. Gjatë kësaj diplomati theksoi: “Lidhja e Shteteve Arabe po i afrohet gjithnjë e më shumë fundit të diplomacisë arabe ndaj Sirisë”. Me mendimin e tij solidarizohen plotësisht edhe përfaqësuesit e Arabisë Saudite, Jordanisë si dhe vendeve të Gjirit Persik. Temën do ta shtjellojë më tej analisti politik rus Sergei Demidenko:

- Iniciativa e Lidhjes Arabe, sigurisht, është e mrekullueshme. Por pavarësisht  nga e gjithë kjo është mëse evidente se pozita e lojtarëve kryesorë arabë në procesin sirian, kam parasysh në këtë rast Arabinë Saudite dhe Katarin, është e njëkuptimshme - Assad duhet të japë dorëheqjen. Pavarësisht nga të gjitha iniciativat paqësore, me të cilat dalin Al-Riyadh (Al-Rijad) dhe Doha në arenën ndërkombëtare, veprimet e tyre reale dëshmojnë se ato kanë ndërmend të arrijnë me çdo kusht rrëzimin e regjimit të Bashar Assad.

Duke përmbledhur rezultatet e takimit në Rabat Sekretari i Përgjithshëm i Lidhjes së Shteteve Arabe Nabil al-Arabi deklaroi, se Organizata del për zgjidhjen e krizës në Siri ekskluzivisht me mjete paqësore. E megjithatë, pikëpamja mbi fundin e diplomacisë, e cila tingëlloi në Rabat, flet qartë për veten. Sepse është e njohur formula: “Kur heshtin diplomatët, fillojnë të flasin topat”.

0Kundër masave të ashpra ndaj regjimit të Bashar Assadit dolën 4 prej 22 vendeve të Lidhjes Arabe, duke përfshirë Jemenin dhe Libanin. Në Bejrut ndjekin me vemendje të përqendruar rrjedhën e ngjarjeve në vendin fqinj, duke ia patur frikën se kriza siriane mund të provokojë një rrotullim të ri të spiralit të luftës civile në Liban. Analisti politik vendas Ali Nasrallah e konsideron ultimatumin e Lidhjes së Shteteve Arabe si dëshmi të asaj se në bashkësinë ndër-arabe “mbizotëroi ndikimi i monarkive naftë-prodhuese”. Ashtu si në rastin me Libinë, kur Lidhja e Shteteve Arabe mbështeti vendosjen “ e zonës së ndaluar për fluturime”, edhe tani në qëndrimin ndaj Sirisë, mendon Ali Nasrallah, është krejtësisht evident ndikimi i SHBA dhe Perëndimit në pozitën e arabëve.

Aleksandër Vatutin