Vendet perëndimore po nxisin opozitën e Sirisë për ndryshimin e regjimit në vend. Pikërisht këto ditët e fundit Lidhja e Shteteve Arabe i parashtroi Damaskut “hartën rrugore” të destinuar për ta nxjerrë vendin nga kriza. Dhe në Siri ranë dakort me këtë plan. Por pa kaluar as edhe një javë Lidhja deklaroi se Bashar Assad nuk e respekton “hartën”.

Nxitimi i pazakontë, aspak karakteristik për Lindjen, që evidentohet në veprimet e Lidhjes së Shteteve Arabe, është shenjë e qartë e asaj se vendimet janë marrë nga ajo nën diktimin e koalicionit perëndimor, vuri në dukje në intervistën e vet dhënë Radiokompanisë “Zëri i Rusisë” eksperti orientalist rus Boris Dollgov:

- Regjimi i Sirisë perceptohet  nga vendet kryesore perëndimore si aleat i Iranit, si vend që mbështet lëvizjet radikale palestineze. Dhe në këtë pikëpamje udhëheqësit e vendeve perëndimore e vërejnë regjimin e Bashar Assad si kundërshtar, i cili duhet ndërruar medoemos me një regjim më besnik. Ky dhe është presioni i vazhdueshëm politik që ushtrohet mbi regjimin e Assadit, duke përfshirë edhe vendimin e fundit të Lidhjes së Shteteve Arabe, i cili çon ujë në mullirin e politikës së Perëndimit.

Fakti se koalicioni i NATO-s ka piketuar si viktimë të radhës Damaskun nuk është tashmë që prej kohësh sekret për askënd, thekson eksperti i Institutit rus të Studimeve Strategjike Azhdar Kurtov:

- E gjithë fushata informuese, akuzat në adresë të Bashar Assad, tentativat për përfshirjen e aleatëve nga bota arabe në dënimin e Presidentit të Sirisë dëshmojnë vetëm për një gjë, dhe pikërisht, se Siria duhet të bëhet viktimë e radhës e eksperimentit të konceptuar prej Shteteve të Bashkuara në Lindjen e Mesme. Statusi i anëtareve të përhershme të Këshillit të Sigurimit të OKB-së i ofron mundësi Rusisë dhe Kinës, si minimum, të parandalojnë legjitimimin e atyre përpjekjeve që kanë për qëllim destabilizimin dhe rrëzimin e regjimit të Bashar Assad me rrugë ushtarake. Ajo që ndodhi me Libinë nuk duhet të përsëritet kurrsesi me Sirinë.

Duhet theksuar se “pranvera arabe”, e cila gradualisht kaloi në “dimër”, nuk i kënaq të gjithë aleatët e Uashingtonit. Ministri i Jashtëm i Izraelit Avigdor Lieberman deklaroi se Tel Aviv-it nuk i intereson aspak grushti i shtetit në Siri - atij edhe pa këtë, pas të gjitha revolucioneve në vendet fqinje, iu shtuan plot probleme.

Bashkimi Evropian ndërkohë vazhdon të ndjekë me këmbëngulje linjën e tij: Brukseli të hënën forcoi sanksionet kundër Sirisë, duke shtuar edhe 18 emra të zyrtarëve sirianë në “Listën e vet të zezë”.

0Në Moskë janë mëse të bindur se sanksionet nuk janë rrugëdalje nga situata e krijuar. Në vend të nxitjes së opozitës për demonstrata të reja dhe armatosjes së eksptremistëve, do të ishte më mirë të ndihmoheshin palët kundërshtare për tu angazhuar në dialog. Për këtë dhe do të bëhet fjalë në takimin e Ministrit të Jashtëm rus Sergei Lavrov me delegatët e Këshillit Kombëtar sirian, të cilët mbërritën tashmë në kryeqytetin rus.

Igor Sileckij