Banorëve të qarkut të Kaliningradit të Rusisë duhet tu akordohet e drejta për të shkuar në Poloni dhe në Lituani pa viza.

Me një iniciativë të tillë doli Komisioni Evropian. Propozimi i Komisionit Evropian kërkon miratimin e Parlamentit Evropian dhe vendeve të BE.

0Në rastin e marrjes së pëlqimit të tyre qarku i Kalinigradit do të përfitojë një status të veçantë, atë të “zonës kufitare”, gjë kjo që do tu lejojë banorëve të tij të vizitojnë vendet fqinje - Poloninë dhe Lituaninë - pa vizë Shengen.