Zëri i Rusisë Eksperimentet klinike në njerëz në kompleksin vendas të terapisë me rreze protonike, për trajnimin e tumoreve, do të fillojnë në qytetin Protvino të qarkut të Moskës në gjysmën e dytë të vitit 2011. Veçanëria kryesore e kësaj metode qëndron në atë, që të vriten tumoret kanceroze, pa dëmtuar qelizat e shëndetshme të organizmit. Cikli i parë i eksperimenteve në minj u bë dy vjet më parë dhe dëshmoi, se 30 % e rasteve u shëruan plotësisht. Kjo terapi do të ndihmojë në kurimin e mijëra paciantëve për një vit, kurse me kohë dhe një numur dy herë më i madh.