Zëri i Rusisë Sipas të dhënave të kompanisë amerikane të studimeve IHS Automotive, për shkak të tërmetit në Japoni mund të reduktohet me 1/3 vëllimi i prodhimit botëror të automobilave. Ndërmarrjet e koncerneve japonezë Honda dhe Toyota që ndodheshin në zonën e fatkeqësisë u detyruan të pezullonin përkohësisht punën. Në qoftë se nuk do të gjenden burime alternativë të furnizimit të mjeteve të nevojshme, shumica e prodhuesve më të mëdhenj të automobilave do të ndeshet me pamjaftueshmërinë e tyre që në mes të prillit, vë në dukje IHS Automotive.