0SHBA filluan hedhjen e me tepër se 4 mijë marinarëve dhe këmbësorëve të vet të marinës në rajonin e Detit Mesdhe për mbështetjen e operacionit të koalicionit në Libi. Për këtë njofton Internet-portali DVIDS, i cili specializohet për lajmet me tematikë ushtarake dhe industrialo-ushtarake, me referim tek fjalët e Komandantit të grupit të desantit, kapiteni Steven Yoder. Më 17 mars Këshilli i Sigurimit i OKB-së miratoi rezolutën që parashikon vendosjen e zonës së ndaluar për fluturime mbi Libi dhe mundësinë e zhvillimit të operacionit të huaj ushtarak kundër forcave të Muammar Gaddafit. Në operacionin e koalicionit marrin pjesë 13 vende, ndër të cilat SHBA, Britania e Madhe, Franca.