Shkarko audiofailin

0Në Moskë u zhvillua ura telekomunikative midis ekspertëve të Rusisë dhe Brukselit, të cilët u përpoqën gjatë saj të japin përgjigje në lidhje me pyetjen: me se i kërcënohet Evropës tërheqja në konfliktin në rritje në Libi? Ajo që po ndodh atje nuk është revolucion, por kryengritje, mendon Presidenti i Institutit rus të Lindjes së Mesme Eugjeni Satanovskij: “- Kur dikush korr fitore dhe arrin ndonjë gjë - ky është revolucion. Ndërsa tani për tani gjithçka që po ndodh atje mund të kualifikohet si kryengritje. Europa po tërhiqet në një konflikt të rëndë ushtarak. Por që tani duket fare qartë se forcat e kolonializmit të ri janë të pamjaftueshme”, - thotë Eugjeni Satanovskij. Ndërkaq nuk ka një organ të vetëm, i cili të koordinojë zhvillimin e operacionit ushtarak dhe të përgjigjet për respektimin e rezolutës së Këshillit të Sigurimit të OKB-së. Kjo mund të çojë në pasoja mjaft të rënda, pikëlluese, mendon Boris Dollgov, ekspert i Institutit rus të Orientalistikës: “- Si rezultat i goditjeve bombarduese-raketore po vritet popullsia e pafajshme. Këtë e kuptojnë për mrekulli edhe anëtarët e Aleancës. Tani, që të rrëzohet Gaddafi nga pushteti duhet filluar operacioni tokësor, duhen futur trupat në territorin e Libisë. Por kjo gjë do të bjerë në kundërshtim me atë që është parashikuar në rezolutën e Këshillit të Sigurimit. Edhe një tjetër pasojë e ndërhyrjes ushtarake në Libi, sipas mendimit të Boris Dollgovit, mund të bëhet radikalizimi i një pjese të botës myslimane dhe diasporave të veçanta myslimane në Europë”, - konkludoi Boris Dollgov. Situata në Libi acaroi edhe një nga problemet kryesore të BE - krizën e shoqërisë multikulturore, mendon Dimitri Danillov, Shefi i degës së sigurisë europiane të Institutit të Europës të Akademisë së Shkencave të Rusisë. “- Kriza e multikulturalizmit do të vijë vetëm duke u thelluar. Radikalizimi është i pashmangshëm. Në radhë të parë ai do të drejtohet në Perëndim, në Evropë. Pajtohem plotësisht me mendimin se duhen pritur shpërthime të valëve të reja të ekstremizmit dhe terrorizmit”, - tha ai. Krizat në Libi, në Kaukaz, në Algjeri, Jemen ushqejnë ekstremizmin dhe çojnë në ndërlikimin e problemeve me radikalizimin në Europë, shprehet me bindje të plotë Klod Monike, Presidenti i Qendrës Europiane të zbulimit strategjik dhe sigurisë. Në linjën direkte nga Brukseli ai shprehu pikëpamjen e vet: “- Problem kryesor vazhdon të mbetet Gaddafi. Ai humbi legjitimitetin e vet dhe nuk mund të mbetet më në pushtet, meqenëse ka kryer krime të tmerrshme, monstruoze kundër popullsisë së vet. Unë e kuptoj plotësisht dhe e respektoj pozitën ruse përkatësisht situatës së krijuar në Libi. Kur në kohën e vet Rusia filloi të ndërmarrë gjithfarë veprimesh kundër ekstremistëve në Kaukaz, Perëndimi i cilësoi ato si krime kundër njerëzimit. Ndërsa tani, kur vetë Perëndimi po zgjidh po në atë mënyrë problemet me radikalizmin lindor (oriental), kjo konsiderohet si një gjë krejtësisht e natyrshme”, - u shpreh Klod Monike.