Rusia dhe një sërë vendesh të tjera abstenuan gjatë votimit në Këshillin e Sigurimit të OKB-së që u zhvillua në lidhje me realizimin e operacionit ushtarak në Libi. Ndërsa SHBA, së bashku me Francën, Britaninë e Madhe dhe Italinë, përkundrazi, luajnë në këtë operacion rolin më aktiv. Pozitën ruse përkatësisht situatës në Libi e bëri publike Ministri rus i mbrojtjes Anatoli Serdjukov: “- Rusia u bashkua me kërkesën për ndalimin e dhunës në këtë vend kundër popullsisë paqësore. Ne nisemi në logjikën e veprimeve tona nga fakti, se mandati që rrjedh nga rezoluta № 1973 e Këshillit të Sigurimit të OKB-së parashikon vetëm masat për mbrojtjen e civilëve dhe moslejimin e përshkallëzimit të konfliktit. Ç’është për të ardhur keq, ngjarjet e fundit tregojnë qartë se në këtë vend filluan veprimet reale luftarake, si rezultat i të cilave u shkatërruan objekte civile, gjetën vdekjen banorë paqësorë. Kjo nuk duhet lejuar në kurrfarë mënyre. Ne ia përçuam pozitën tonë kolegëve amerikanë”, - tha Anatoli Serdjukov.

0Në negociatat e zhvilluara Kreu i dikasterit të mbrojtjes të SHBA Robert Gates e siguroi homologun e vet rus, se ritmet e operacionit ushtarak të filluar në Libi do të reduktohen në mënyrë të theksuar në këto ditët e afërta. “- Unë e sigurova Ministrin rus të mbrojtjes Serdjukov, se veprimet e koalicionit përkojnë plotësisht me kërkesat e rezolutës së Këshillit të Sigurimit të OKB-së. Ato kanë të bëjnë me krijimin e zonave të ndaluara për fluturimet e aviacionit libian si dhe me mbrojtjen e popullsisë paqësore. Rezoluta, e cila u miratua nga Lidhja e Shteteve Arabe dhe Këshilli i bashkëpunimit të shteteve arabe të Gjirit Persik, është shenjë e qartë e asaj se këto shtete kuptuan: se Gaddafi po vret popullsinë e vendit të vet. Koalicioni po bën gjithçka të mundur me qëllim të shmangë viktimat në mes të popullsisë paqësore”, - u shpreh Robert Gates. Përcaktimi i të ardhmes së Libisë është çështje e vetë popullit libian - në lidhje me këtë pikëpamje Gates e mbështeti plotësisht mendimin e Anatoli Serdjukovit. Krerët e dikastereve ushtarake u ndalën edhe në problemet e Afganistanit. Sipas fjalëve të Serdjukovit, Rusia është e interesuar në suksesin e forcave të koalicionit  dhe stabilizimin e  situatës në këtë vend. Gates vuri në pah ndihmën e Rusisë në garantimin e tranzitit të ngarkesave të destinacionit ushtarak si dhe furnizimin e helikoptereve për ushtrinë afgane. Një temë e veçantë e negociatave u bë mbrojtja antiraket. Serdjukov dhe Gates e pranojnë, se mosmarrëveshjet midis palëve  janë prezente në këtë çështje. Por diskutimi intensiv i problemit po vazhdon. Në mbrëmjen e po kësaj dite Robert Gates u prit nga Presidenti i Rusisë Dimitri Medvediev. Gjatë bisedës së tyre u shqyrtuan çëshjet më aktuale të bashkëpunimit dypalësh tekniko-ushtarak, ato të mbrojtjes dhe sigurisë.