Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e konsideron mëse serioze situatën  e ndotjes radioaktive të produkteve ushqimorë në Japoni, nga ç’mendohej më parë. Në veçanti, përbën shqetësim çështja e eksportit në vende të tjera të produkteve nga prefektura e Fokusimas, ku ndodhi avaria në elektrostacionin atomik. Atje tashmë kanë evidentuar një sasi të vogël grimcash radioaktive në quumësht dhe spinaq. Ministria e shëndetësisë e Japonisë u rekomandoi banorëve të prefekturës së Fokusimës të mos pijnë ujë nga çezmat për shkak të izotopeve radioaktive të jodit që përmbahen në të.