Inxhinierët japonezë po bëjnë çdo gjë të mundur, që të marrin nën kontroll situatën në elektrostacionin “Fukusima-1”. Të hënën ata lidhën linjat e furnizimit me energi elektrike në gjashtë blloqet energjetikë të tij. Siç mendojnë ekspertët, kjo do të bëjë të mundur fillimin automatik të punës së mekanizmit për ftohjen e ujit në reaktorë dhe pishina me lëndë të përpunaur bërthamore. Ndërkaq, energjia elektrike mund të mos furnizohet menjëherë, deklaroi për Radiokompaninë “Zëri i Rusisë” Drejtori i Departamentit të komunikimeve të korporatës shtetërore “Rosatom” Sergei Novikov: “Furnizimi me energji elektrike të blloqeve mund të realizohet vetëm pas ekspertizës së nevojshme teknike, pasi pajisja mund të jetë dëmtuar ose mbushur me ujë gjatë cunamit. Në qoftë se nuk do të zhvillohet ekspertiza teknike, atëherë në ndonjë pajisje mund të ndodhë ndonjë difekt tjetër ose situatë e rrezikshme, dhe do të duhet që gjithçka të fillohet nga e para. Ekspertiza teknike do të zgjasë 2-3 ditë. Pas kësaj praktikisht të gjithë blloqet energjetikë planifikohet të furnizohen me energji të mjaftueshme”; u shpreh drejtori. Sido që ndodhi, vendi, duket, se po e kapërcen tronditjen pas tërmetit dhe cunamit, megjithëse numri i viktimave dhe të humburve pa lënë gjurmë vazhdon të rritet. Sipas të dhënave të policisë kjo shifër ka arritur në 22 mijë veta. Shpresat për të gjetur persona të mbijetuar nën rrënoja po përfundojnë nga ora në orë. SHBA-s dhe Kina në lidhje me këtë tërhoqën shpërtuesit e vet. Rusët, që gjithsej janë 150 veta me 7 njësi teknike speciale vazhdojnë kërkimet. Gjatë kësaj kohe ata mundën të gjenin 100 trupa të banorëve vendas. Për fat të keq, të mbijetuar tani për tani nuk janë gjetur. Paralelisht Rusia po i ofron ndihmë humanitare Japonisë. Të hënën një avion tjetër i radhës me ngarkesa humanitare u nis nga Habarovsu për në Niigata. Në Japoni u rrit në mënyrë dastrike kërkesa për import të verës së kuqe dhe pijeve të forta alkoolike. Këto janë mjete tradicionale për neutralizimin e sfondit të rritjes së rrezatimit radioaktiv në organizzmin e njeriut. Monitorimi i gjendjes së ajrit dhe produkteve ushqimore nuk fikson tejkalim të nivelit të lejueshëm të rrezatimit radioaktiv. Kështu, me zbulimin e rrezatimit radioaktiv merren 6 avionë dhe 26 anije. Për rrezatim radioaktiv, në veçanti kontrollohen bagazhet, e avionëve, që fluturojnë nga Japonia, si dhe produktet ushqimore, që serviren në bord. Tani për tani nuk janë evidentuar raste anomalie.