Në marrëdhëniet e Rusisë dhe SHBA-s gjatë viteve të fundit u arrit progres absollut. Moska dhe Uashingtoni pop ecin drejt rregukllimit të lidhjeve, stabiliteti i të ëcilave nuk varet nga personalitete të ndryshme, deklaroi Ministri i mbrojtjes i SHBA-s Robert Gates në vigjilje të vizitës së vet në Rusi. Duke theksuar,se midis vendeve ekzistojnë divergjenca, ai vlerësoi larët marrëdhëniet me Rusinë në luftën kundër terrorizmit dhe përhapojes së drogës. Sot në Shën Peterburg Gates do të ddalë përpara me një fjalim përpara anëtaarëve të Qendrës studimoro-shkencore të Forcave Ushtarako-Detare. Më 22 mars atë do ta presë në Moskë Presidenti i Rusisë Dimitri Medvediev.