0Autoritetet e Libisë ndaluan veprimet luftarake kundër kryengritësve. Për këtë deklaroi sot në Tripoli Ministri i Jashtëm i vendit Mussa Kussa. Ai njoftoi gjithashtu, se njëkohësisht me ndërprerjen e zjarrit qeveria do të fillojë urgjentisht negociatat me opozitën dhe do të marrë nën mbrojtjen e vet të gjithë të huajt që ndodhen në territorin e shtetit dhe aktivet e huaja. Përveç kësaj, Ministri iu drejtua komunitetit ndërkombëtar me thirrjen për dërgimin në Libi të komisionit me qëllim të hetimit të rrethanave që çuan në konfrontim të armatosur në këtë vend. Ja si i komentoi këto njoftime ekspertja e Institutit rus të Orientalistikës Irina Zviageslkaja: “- Një reagim i tillë kaq i rrufeshëm nga ana e Gaddafit ndaj vendimit të Këshillit të Sigurimit të OKB-së u diktua nga dy shkaqe kryesore. Shkaku i parë është synimi për të reaguar në ndonjëfarë mënyre. Sepse duket krejtësisht qartë se disa shtete, në veçanti Franca dhe SHBA, nuk do të ndalen para veprimeve ushtarake. Momenti i dytë është i lidhur, ndoshta, me manovrën e Gaddafit për të fituar kohë me qëllim të marrjes së vendimit në lidhje me atë, se si të veprohet më tej. Por bile edhe në qoftë se ai do të respektojë armëpushimin, bile edhe po të fillojë dialogun me opezitën, unë nuk jam aspak e bindur se të gjitha këto do të kënaqin pjesën më të madhe të komunitetit ndërkombëtar. Gaddafi tashmë e diskreditoi kaq shumë veten si drejtues, saqë pa largimin e tij nga pushteti shanset për ndërhyrjen ushtarake nga ana e NATO-s do të vazhdojnë të ruhen. E vetmja gjë që mund të arrijë Gaddafi tani është tentativa për pazarllëk me qëllim të përfitimit për veten dhe anëtarët e familjes së tij të mundësisë së largimit pa probleme nga vendi. Por unë për vete nuk vërej kurrfarë mundësish për rivendosjen në Libi të situatës që pat ekzistuar deri para sanksionimit prej Gaddafit të dhënies së goditjeve mbi opozitën”, - tha ekspertja Irina Zviagelskaja. Kryetari i Komitetit të Dumës Shtetërore të Federatës Ruse për çështjet ndërkombëtare Konstantin Kosaçov deklaroi, se e quan vendimin e autoriteteve të Libisë mbi vendosjen e armëpushimit manifestin, shfaqje të gjykimit të shëndoshë. “Por siç i thonë fjalës - kjo është një gjë si fort e mirë për të qenë e vërtetë. E megjithatë dëshira për të besuar në të është e madhe”, - në këtë mënyrë i komentoi parlamentari rus deklaratat e Ministrit të Jashtëm të Libisë Mussa Kussa. Ndërkohë, Përfaqësuesi i MPJ të Francës Bernard Valero njoftoi se Franca e vëren me kujdes, dyshim të madh vendimin e Libisë për respektimin e rezolutës së Këshillit të Sigurimit të OKB-së. “Regjimi i Gaddafit u tremb. Por pavarësisht nga fakti nëse e pranon apo jo Libia rezolutën e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, rreziku kërcënues për qytetarët e vendit vazhdon të ruhet megjithatë”, - vuri në dukje diplomati francez. Por sido që të jetë puna në të vërtetë, NATO tani për tani nuk ka njoftuar mbi ndryshimin e planeve të veta. Për më tepër se nga Libia vazhdojnë të vijnë njoftime mbi bombardimet të reja nga aviacioni të qyteteve të marra nën kontroll prej kryengritësve. Sipas fjalëve të njërit nga ata, Gaddafi e gënjen në mënyrë të paskrupulllt komunitetin ndërkombëtar.