0Në Japoni u rrit numri i bashkëpunëtorëve të grupimit të Ministrisë së Situatave të Jashtëzakonshme të Rusisë (MSJ). Grupit të parë iu bashkuan edhe 50 bashkëpunëtorë të Qendrës së operacioneve veçanërisht të rrezikshme “Lider” dhe 25 përfaqësues të njësisë së kërkimit të Lindjes së Largët. Në rajonin e qytetit Sendai, një prej më të dëmtuarve nga tërmeti, shpëtuesit rusë po kontrollojnë dhe po pastrojnë pirgjet e rrënojave. Punimet i komplikojnë akoma dhe më shumë pasojat e cunamit, i cili la pas vetes sektorë të mëdhenj të përmbytur.  Shpëtuesit nga Rusia tashmë kontrolluan rrënojat me një sipërfaqe prej 10 kilometra katrorësh. Të mbijetuar në Sendai, për fat të keq, nuk janë arritur tani për tani të gjenden, tregon për Radiokompaninë “Zëri i Rusisë” Përfaqësuesi i Ministrisë së Situatave të Jashtëzakonshme të Rusisë (MSJ) Andrei Pakullov. Ndërkohë po përgatiten për fluturim në Japoni edhe 2 aeroplanë të MSJ të Rusisë. Aeroplaët IL-76, në bordin e të cilëve janë ngarkuar batanije, ujë i pijshëm dhe karburant, do të nisen nga Bllagoveshensk-u dhe Habarovsk-u. Ndihma ruse po u jepet japonezëve jo vetëm nëpërmjet linjës së MSJ. Shumë banorë të Lindjes së Largët të Rusisë janë të gatshëm për ti vënë në dispozicion banesat e tyre të dëmtuarëve nga tërmeti. Në krahinën e Habarovsk-ut dhe Primories janë hapur llogari bankare, në të cilat mund të derdhen ndihmat financiare për ta. Situata në elektrostacionet atomike japoneze, që kanë pësuar avari serioze, vazhdon të mbetet jashtëzakonisht e komplikuar. Pas hedhjes së ujit niveli i rrezatimit mbi këto elektrostacione ka rënë disi. Sipas të dhënave të  kompanisë menaxhuese - operatores së elektrostacionit atomik - nga lartësia 90 metra mbi “Fukushima-1” të enjten në mëngjes aparaturat regjistruan nivelin 87 millisievert në orë, në një kohë kur norma e lejueshme e rrezatimit përbën 1 millisievert në vit. Njëkohësisht, duhet thënë, se ekspertët e kanë shumë të vështirë të vlerësojnë gjendjen reale atje për shkak se informacioni që marrin është tejet i pamjaftueshëm, vuri në dukje në intervistën e vet dhënë Radiokompanisë “Zëri i Rusisë” shkencëtari i njohur ekolog rus Aleksei Jabllokov: “- Ne dëgjuam se ç’dush të mirë i dha Kryeministri japonez kësaj kompanie menaxhuese. I drejtoi pyetjen drejtuesve të saj: përse ai e merr vesh atë që po ndodh në elektrostacionin atomik “Fukushima-1” nga mjetet e informimit masiv? Fshehtësisë tradicionale japoneze i shtohet edhe mungesa reale e informacionit. Ndërkohë që situata ndryshon çdo 3-4 orë”, - thotë Aleksei Jabllokov. Me vlerësimin e situatës së krijuar dolën edhe në Qendrën studimore bërthamore ruse - “Institutin Kurchatov”. Zëvendës drejtori i këtij instituti Jarosllav Shtrombah deklaroi, se situata është e rëndë. Por ai është mëse i bindur, se skenar katastrofik nuk pritet. Sipas mendimit të Shtrombah, shkrirja e 5 reaktorëve të elektrostacionit atomik tashmë është e pashmangshme. Por bile edhe në këtë rast nuk mund të ketë, në parim, reaksion të vetvetishëm, spontan bërthamor.