Shkarko audiofailin

0Lista pikëlluese e të vdekurve gjatë kohës së tërmetit dhe cumanit në Japoni, ç’është për të ardhur keq, po vjen duke u rritur vazhdimisht. Sipas të dhënave të reja zyrtare, që përmenden nga kompania televizive NHK, numri i të vdekurve dhe të humburve pa lënë gjurmë tashmë po i afrohet të 12 mijë vetave. Qytete të tëra janë shndërruar në rrënoja, mungon uji i pijshëm, produktet ushqimore, sendet e nevojës së parë. Pas katastrofës natyrore në Japoni po vjen ajo humanitare. “Nuk e di se ç’do të bëhet me ne, - thotë banori i qytetit Otsuchi, në të cilin deri përpara kësaj tragjedie jetonin 17 mijë veta, ndërsa aktualisht 9 mijë prej tyre cilësohen si të humbur pa lënë gjurmë. - Qyteti ynë nuk ekziston më. Edhe qyteti fqinj është fshirë nga faqja e dheut. E gjithë kjo më duket si një ëndërr e tmerrshme”. Midis gjithë këtij tmerri apokaliptik ngjasojnë me mrekullitë takimet e të afërmve dhe miqve, të cilët e humbën njëri-tjetrin në qytetet e shkatërruara si dhe shpëtimi i njerëzve që u ndodhën nën rrënoja pas shembjes së godinave. Në provincën Natori u arrit të nxirren shëndosh e mirë nga gërmadhat njëherazi 3 veta, të cilët për disa ditë me radhë mbetën të bllokuar brenda automobilit të deformuar e të mbuluar nga rrënojat. Një mrekulli të vërtetë e quajnë shpëtuesit japonezë vajzën 4 muajshe, e cila u gjet e gjallë nën gërmadhat e një godine banimi. Mendohet që atje ajo të ketë kaluar disa ditë. Kjo është me të vërtetë një gjë krejtësisht e habitshme, thotë Andrei Legoshin, njëri prej shpëtuesve rusë, i cili po punon aktualisht me njësinë e vet në Japoni. Në këtë qytet shkatërrimet janë kaq serioze, saqë rrallëherë qëllon të gjendet ndonjë njeri i gjallë nën rrënoja. Për fat të keq, ne nuk kemi patur fatin e mirë për një gjë të tillë deri tani. Ne përkulemi me respekt para burrërisë së këtij populli, i cili me stoicizëm po përballon katastrofën e tmerrshme, shton Andrei Legoshin: “- Japonezët janë një popull tejet punëdashës. Ata aty për aty filluan pastrimin e rrënojave, përfunduan së pastruari e çbllokuari tashmë shumë rrugë. Për ta vazhdon jeta e përditshme. Sigurisht, dëmi i shkaktuar nga tërmeti dhe cunami pasues, është jashtëzakonisht i madh. Por duket tashmë se ata ia hynë punës nga e para dhe po rindërtojnë gjithçka që pat ekzistuar këtu. Shpëtuesit tanë po punojnë sot në fshatin e peshkatarëve, i cili ndodhet ngjitur me qytetin Sendai. Në përgjithësi, duhet thënë, se humbjet janë të pallogaritshme. Por, pavarësisht nga kjo, japonezët nuk e humbasin vetëkontrollin, nuk demoralizohen”, - tha shpëtuesi rus Andrei Legoshin. Nuk humbet vetëpërmbajtjen edhe njësia e Andrei Legoshin-it, që punon 100 kilometra larg elektrostacionit atomik “Fukushima-1”, ku ndodhi avaria. Japonezët nuk i lanë vetëm për vetëm me tragjedinë e tyre. Shumë vende, midis të cilave dhe Rusia, po nxitojnë tu vijnë në ndihmë atyre që u ndodhën në fatkeqësi. Tashmë 161 shpëtues rusë po ndihmojnë për likuidimin e pasojave të tërmetit shkatërrimtar. Në momentet aktuale ata përbëjnë grupin më të madh të specialistëve të huaj që po i japin ndihmë Japonisë. Në këtë vend po nisen aeroplanë me ndihma humanitare.