Shkarko audiofailin

0Veprimet luftarake midis kryengritësve libianë dhe forcave të regjimit të Muammar Gaddafit po forcohen jo vetëm në fushat e betejave, por edhe në rrafshin informativ. Çdonjëra nga palët paraqet versionin e vet të asaj katraure që po ndodh në vend: qeveria deklaroi mbi marrjen e qytetit më të rëndësishëm të vendit Axhabia (Ajdabiya), ndërsa opozita e akuzon Gaddafin për deklarata të gënjeshtra. Ndërkohë në Këshillin e Sigurimit e OKB-së u paraqit projekt rezoluta, e cila u përgatit nga delegacioni i Libanit me mbështetjen e Britanisë së Madhe dhe Francës. Ajo nënkupton vendosjen e embargos së rreptë të armëve dhe “qiellin e mbyllur” mbi Libi. Në të njëjtën kohë shumë diplomatë mendojnë, se teksti i dokumentit bie në kundërshtim me deklaratën e bërë pak kohë më parë nga Lidhja e Shteteve Arabe. Delegacioni rus në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, gjatë marrjes së vendimit, do të mbështetet në idetë e formuluara nga vetë shtetet arabe, theksoi Kreu i MPJ të Federatës Ruse Sergei Lavrov : “- Lidhja e Shteteve Arabe del kategorikisht kundër çfarëdo ndërhyrjeje të huaj, e aq më tepër ndërhyrjes ushtarake në punët libiane. Për ne është e domosdoshme të marrim më tepër informacion të vërtetësishëm, konkret në lidhje me atë se në ç’mënyrë kanë ndërmend të veprojnë miqtë tanë arabë. Dhe vetëm pas kësaj ne do të mund të shqyrtojmë propozimet e tyre”, - tha Ministri i Jashtëm rus. Sipas mendimit të Drejtorit të hulumtimeve krahasuese politike Boris Shmelov: “Londrën dhe Parisin i intereson, para së gjithash, nafta. Në kohën e vet kompanitë britanike dhe franceze nuk arritën të marrin dot akses të gjerë në shfrytëzimin e vendburimeve të naftës dhe gazit natyror në Libi. Ndërsa tani ata panë në situatën e krijuar mundësinë e zëvendësimit të Gaddafit me një udhëheqës më të shkueshëm, që ha arsye”. Kurse vetë Muammar Gaddafi deklaron, se vendet Perëndimore s’kanë për ta parë më me sy naftën libiane. Përjashtim Lideri i revolucionit libian bëri vetëm për Gjermaninë. Në të ardhmen Gaddafi ka ndërmend të lidhë kontrata vetëm me firmat ruse, kineze dhe indiane. Ai paralajmëron gjithashtu vendet europiane, se “në rast të ardhjes së ekstremistëve në pushtet në Libi, rajoni mesdhetar do të zhytet në kaos të plotë”, ndërsa në Europë do të vërshojnë miliona emigrantë nga Afrika”.