0Rusia dhe SHBA po fillojnë fluturim e parë të përbashkët inspektues në historinë Traktatit të Qiejve të Hapur. Siç deklaroi Departamenti amerikan i shtetit, ai do të zhvillohet nga 14-18 mars me aeroplanin rus mbi territorin e Suedisë me pjesëmarrjen e specialistëve rusë, amerikanë dhe suedeze. Në vitin 2008 Rusia dhe Suedia zhvilluan fluturimin e përbashkët mbi qiellin e SHBA, ndërsa në vitin 2009 amerikanët dhe suedezët organizuan fluturimin mbi territorin e Rusisë. Traktati i Qiejve të Hapur, i cili lejon realizimin e vëzhgimit të plotësimit të traktateve në sferën e kontrollit mbi armatimet, u miratua në vitin 1992 në Helsinki prej 27 shteteve - pjesëmarrëse të OSBE-së.