0Një nga tërmetët më të fuqishëm në gjithë historinë e Japonisë me magnitudë 8,9 ballë ra të premten në verilindje të Tokios. Shumë shpejt pas kësaj, po në atë rajon, ndodhën edhe disa lëkundje të tjera të fuqishme nëntokësore. Epiqendra e njërës prej tyre u fiksua vetëm 67 kilomatra larg kryeqytetit të Japonisë. Tërmeti shkaktoi një cunami të fortë, lartësia e dallgëve i tejkaloi të 10 metrat. Si rezultat i goditjes së pamëshirshme të forcës së natyrës gjetën vdekjen qindra veta, numri i të plagosurve dhe të dëmtuarve tani për tani nuk është përcaktuar. Ministri fuqiplotë i Ambasadës së Japonisë në Moskë Akira Imamura u deklaroi gazetarëve: “Dua të shpreh mirënjohjen e thellë për fjalët e sinqerta të ngushëllimit dhe mbështetjes që ne dëgjuam nga goja e Presidentit të Rusisë Dimitri Medvediev, nga qytetarët e thjeshtë rusë. Dua të falenderoj palën ruse për propozimin e bërë për dhënien e ndihmës emergjente Japonisë. Ne e dërguam këtë propozim në Tokoi për shqyrtim”, tha ai. Menjëherë pas tragjedisë filloi të vijë informacioni mbi ndalimin emergjent të funksionimit të një sërë elektrostacionesh atomike. Por Kryeministri i Japonisë Naoto Kan deklaroi mbi atë, se rrjedhje rrezatimi në elektrostacionet atomike nuk ka ndodhur. E megjithatë infrastrukturës teknike i është shkaktuar një dëm jashtëzakonisht i madh. Janë dëmtuar rëndë transporti dhe komunikacioni. Radiokampania jonë “Zëri i Rusisë” në momentet aktuale është një ndër mjetet e pakta të komunikimit masiv që kanë akses në Japoni. Prandaj ne po japim numrin tonë të hotline: +7 495 - 950 - 64 - 84.  Si dhe adresën e postës elektronike:

0letters@ruvr.ru

0  Nëpërmjet këtyre kontakteve mund të lini njoftime nga zona e fatkeqësisë natyrore ose të kërkoni të mësoni mbi fatin e miqve e të afërmve. Nëpërmjet tyre mund të shprehni gjithashtu ngushëllimet dhe mbështetjen tuaj popullit japonez.