Verë në këmbim të vendimit për hyrjen në Organizatën Botërore të Tregtisë (OBT). Rusia është gati të bëjë pazar me Gjeorgjinë në lidhje me këto dy çështje, njoftojnë gazetat. Publikimet në lidhje me vizitën në Moskë të Nëpresidentit të SHBA-s Joseph Biden. Hap i parë serioz, që Amerika është gati të bëjë për Rusinë, ta ndihmojë atë të hyjë në OBT, vë në dukje gazeta “RBK Daily”. Amendamenti diskriminues për Rusinë Jackson-Venik, i miratuar akoma në kohën e nxehtë të “luftës së ftohtë” me Bashkimin Sovjetik, mund të anulohet nga Kongresi i SHBA-s deri në fund të vitit. Negociatat me Gjeorgjinë, e cila me çdo mënyrë përpiqet të pengojnë hyrjen e Rusisë në OBT, tashmë kanë filluar. Botimi “Nezavisimaja gazeta” njofton, se Moska demonstron gatishmëri për kompromise. Kryemjeku sanitar Genadi Onishenko shpalli, se vera gjeorgjiane mund të kthehet në treghun rus. Por për këtë ajo duhet të kalojë procedurën e domosdoshme për lejen dhe kontrollit të cilësisë. Gjatë kësaj Onishenko dha të kuptohej, se puna nuk qëndron vetëm në përputhje me standartet e llojeve të verërave gjeorgjiane, por edhe në pozitën e delegacionit gjeorgjian në negociata për hyrjen e Rusisë në OBT.

Iniciativa e re e nacionalistëve në Letoni kërcënon me falimentim të këtij vendi pranëballtik, është i sigurt botimi “Nezavisimaja gazeta”. Fjalë bëhet për amendamentet e planifikuara në kushtetutën vendase, të cilat lejojnë kalimin e plotë të shkollave në gjuhën letoneze. Botimi këtë problem e shqyrtoi nga një anë e veçantë. Puna qëndron në atë, se sot, siç shkruan gazeta “Diena”, pa njohuri të gjuhës ruse është vështirë në tregun letonez. Mosnjohja e gjuhës ruse është pengesë për shumë banorë të Letonisë gjatë punësimit. Biznesi rusishtfolës përfshin të gjitha sferat e ekonomisë letoneze. Në pluhurin e luftës kundër gjuhës ruse patriotët politikanë arritën rezultate paradoksale. Aktualisht diplomantët e shkollave ruse në Letoni pak a shumë zotërojnë në një farë niveli tre gjuhë. Gjë që nuk mund të thuhet për fëmijët e kombësisë vendase.

Libri i sapo dalë në Britaninë e Madhe “Afgantsy” nuk është për pushtunët dhe hazarevasit, por për ushtarët tanë, shkruan botimi “Rossiskaja gazeta”. Sipas mendimit të autorit Rodrik Britain, çështja, a u justifikua vallë dalja e trupave sovjetike nga Afganistani në dhjetor të vitit 1979, mbetet gjithmonë e hapur. Gjatë kohës së punës me librin më të papritura për studiuesin rezultuan marrëdhëniet reciproke, të cilat u krijuan gjatë fushatës ushtarake midis rusëve dhe afganëve. Afganasit janë të sigurt, se gjatë kohës kur ishin të pranishëm rusët ata jetonin më mirë. Atëherë kishte punë, kurse tani nuk ka. Atëherë pak a shumë ishte më qetë në Kabul, kurse tani jo më. Ja se si u shndërrua çdo gjë, shkruan gazeta. Dy dhjetëvjeçarë më parë autorët perëndimorë e quanin praninë ushtarake sovjetike si okupacion. Aktualisht njëri pas tjetrit po publikohen libra , në të cilët po bëhet përpjekja për studimin e eksperiencës së “kontigjentit të kufizuar” dhe të kuptohet, se çfarë i bëri të suksesshme luftimet me moxhahedët, nga luftimet aktuale të trupave amerikane kundër talebanëve.