BE mbështet ndërmarrjen e masave të “vazhdimit të përgatitjes nga ana e vendeve të NATO-s dhe aleatëve të tjerë për ndërprerjen e veprimeve luftarake në Libi, duke përfshirë zonën e mbyllur për fluturime”, thuhet në projektin e deklaratës përfundimtare, të hedhur për diskutim në samitin urgjend të BE për Libinë. Atje thuhet, se Gaddafi duhet të largohet urgjentisht. BE është gati të zhvillojë dialog “me autoritetet e reja të Libisë”. Përgatitja e këtij dokumenti u bë gjatë javës së fundit dhe përfundoi pas takimit të jashtëradhës të ministrave të punëve të jashtme të vendeve të BE-së të enjten. Sipas rezultateve të samitit në tekst mund të bëhen ndryshime, pasi midis vendeve të BE-së nuk ka mirëkuptim për mundësinë dhe dëshirën e veprimeve ushtarake kundër Libisë.