Britania e Madhe mund të kryesojë operacionin kundër Gaddafit. David Cameron, të cilin kohët e fundit e shqetësonin problemet e ekonomisë, vendosi të provojë në veten e vet ampulën e strategjisë ushtarake. Siç vë në dukje botimi “Finantional Times”, për shndërrimin e Cameronit në lider luftues janë të shqetësuara edhe strategjitë kryesore angleze. Pasi pikëtisht me urdhër të tij qeveria po vitin e kaluar reduktoi subvencionet e qarkullimit dhe vendosi afate të prera për largimin e trupave nga Afganistani. Aktualisht kryeministri gati sa nuk flet përditë në telefon me Presidentin e SHBA-s dhe përpiqet ta bind atë që të veprojnë sëbashku, për të arritur dorëheqjen e Gaddafit. Çfarë ka ndodhur vallë me David Cameronin? Sipas mendimit të gazetarëve, ai ka frikë nga ajo, se në qoftë se Gaddafi do të mbetet përsëri në pushtet, ky i fundit do ti kthehet praktikës së terrorit ndërkombëtar, por kësaj radhe me mundësi të mëdha financiare. Përveç kësaj, Kryeministri mendon, se aktualisht ai ka aleatë seriozë. Ky nuk është vetëm Barack Obama, por dhe Nikola Sarkozi. Ky i fundit të enjten papritur (gjithashtu dhe për udhëheqjen e BE) miratoi legjitimitetin e qeverisë opzitare të Libisë dhe deklaroi për gatishmërinë e realizimit të goditjeve mbi trupat e Gaddafit. Analistët ushtarakë të vendeve të ndryshme mendojnë, se operacioni ndërkombëtar ushtarak në Libi tashmë është i pashmangshëm. Tripoli është teknikisht gati për bllokadën ajrore, vë në dukje Nënpresidenti i Akademisë së problemeve gjeopolitike Leonid Ivanov: “Aeroplanmbajtësja “Enterprise” tashmë është nisur për atje, dhe po shkojnë gjithashtu anije, të platformës së mbrojtjes kundërajrore. Sigurisht, ata mundin bile dhe pa operacion tokësor “të godasin” fushën radiolokative të Gaddafit, të paralizojnë aerodromet, sistemet e drejtimit të fluturimeve”, u shpreh Leonid Ivanov. Sipas mendimit të shumë ekspertëve, bllokimi me anë të mjeteve ushtarake të hapësirës ajrore të Libisë nuk paraqet vështirësi. Por gjatë kësaj mbetet i pazigjidhshëm aspekti politik. Atë edhe në NATO, edhe në BE, padyshim, e marrin parasysh. Në NATO dhanë të kuptohej, se pa mandatin e OKB-së, nuk synojnë të ndërmerret një intervencion tjetër. Blloku dhe kështu gëzon një reputacionin shumë të keq në botën islamike. Por nga ana e Këshillit të Sigurimit të OKB-së ka pak shpresa, janë pak vende, ndër të tjera dhe anëtarë të huaj, të cilët dalin kundër kësaj ideje.